THL:n mielestä muutokset vievät sotea parempaan suuntaan
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että perustuslakivaliokunnan esiin nostamat muutostarpeet sote-uudistuksen valinnanvapauteen vievät uudistusta parempaan suuntaan.
Valiokunnan esiin nostamat seikat ovat johtaja Markku Pekurisen mielestä olennaisia.
– Asiantuntijat ovat ottaneet näitä pitkin matkaa esille, tuskin ovat tulleet yllätyksenä. Mutta niihin otettiin nyt niin selkeästi kantaa, että vaatii selkeää pohdintaa, Pekurinen sanoo STT:lle.
THL pitää tärkeänä, että uudistuksessa edetään riittävällä vaiheistuksella. Vastuu sote-palvelujen järjestämisestä voi sen mukaan siirtyä maakunnille jo vuoden 2019 alusta, mutta valinnanvapauden toteuttamiselle pitäisi katsoa sopiva aikataulu niin, että maakunnat ovat ensin saaneet toimintansa riittävän valmiiksi.
– Kun maakunnat ovat vahvoina järjestäjinä ja ne ovat saaneet toimintansa valmiiksi, voidaan pätevämmin, kätevämmin ja luottavaisemmin toteuttaa valinnanvapausuudistus.
Pekurinen sanoo, että valiokunnan vaatimilla muutoksilla uudistus pystyttäisiin toteuttamaan niin, ettei palveluiden saatavuus vaarannu.
Hallituksen suunnitelmissa on tehty neljää isoa uudistusta kertarysäyksellä: perustettu maakuntia, siirretty niille vastuuta sote-palveluista, aloitettu valinnanvapautta ja yhtiöitetty maakuntien valinnanvapauspalveluita.
– Yleensähän maailmalla uudistukset vaiheistetaan, eikä vallankumouksellista uudistusta tehdä kertaheitolla.
Pekurinen huomauttaa, että uudistusta pystytään kuitenkin viemään eteenpäin sellaisten päälinjojen mukaisesti, joissa vastuu sote-palveluista siirtyy maakunnille ja valinnanvapaus on mahdollista toteuttaa, vaikkakin ilman yhtiöittämistä.
Jos soten valinnanvapaus tarvitsee uuden lausuntokierroksen, laki on valmis aikaisintaan marraskuussa, arvioi sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtaja Tuomas Pöysti.
Hänen mukaansa maakuntavaalien järjestäminen aikataulussaan tammikuussa vaatisi silloin hallituksen eri esitysten käsittelyn eriyttämistä.
Kokoomus on korostanut, että valinnanvapauslain käsittelyn eduskunnassa pitää edetä yhtä aikaa maakuntalain kanssa.
– Jos tehdään vain mitä perustuslakivaliokunta käskee, niin välttämättä ei tarvita laajaa lausuntokierrosta. Esimerkiksi kilpailuneutraliteettikysymyksen ja valiokunnan korostaman hyvän lainvalmistelun kannalta lausuntokierros on kuitenkin asiaankuuluva menettely, Pöysti sanoo.
Lausuntokierros kestää yleensä 6–8-viikkoa. Pöystin mukaan perustuslakivaliokunta ei sulkenut pois hallituksen eri esitysten käsittelyn eriyttämistä, sillä muissa esityksissä oli selkeästi vähemmän korjattavaa kuin valinnanvapaudessa.
Hallituksen reformiministeriryhmä käsittelee sote-uudistuksen aikataulua kokouksessaan perjantaiaamuna, kertoo ryhmään kuuluva sisäministeri Paula Risikko (kok.)
Risikon mukaan vielä on epäselvää, paljonko perustuslakivaliokunnan edellyttämien korjausten tekeminen sote-lakipakettiin vie aikaa.
– (Perustuslakivaliokunnan) kommentit otetaan vakavasti, ilman muuta. Ne korjaukset, mitä perustuslakivaliokunta edellyttää, tehdään totta kai. Miten paljon siinä menee aikaa, se riippuu siitä, mitä kaikkea sieltä löytyy, kertoi Risikko iltapäivällä eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunta esitti tänään kritiikkiä muun muassa soten valinnanvapausesityksestä. Valiokunta katsoo, että lakiesitys on otettava uuteen valmisteluun ja hallituksen on tehtävä siitä täydentävä tai kokonaan uusi esitys.
Valiokunnan mukaan valinnanvapauden suurimmat perustuslailliset ongelmat liittyvät julkisten palveluiden yhtiöittämiseen ja alueelliseen yhdenvertaisuuteen.
Myös uuden palvelujärjestelmän käyttöönoton aikataulu on sen mielestä epärealistinen ja jopa peruspalvelut vaarantava.