Talousvaliokunta hyväksyy ravintoloiden sulkemisen – alueellinen porrastus mietittävä hallituksessa, yrittäjille maksettava korvauksia

Koronavirus

Eduskunnan talousvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta koronaviruksen vuoksi.

Valiokunta oli asiasta mietinnössään yksimielinen. Valiokunta edellyttää kuitenkin, että sulkeminen sidotaan poikkeustilaan ja siihen liittyviin valtuuksiin. Lakia ei voida siten säätää hallituksen esittämällä tavalla määräajaksi toukokuun loppuun.

Kiellon tarkempi alueellinen soveltaminen jää valtioneuvoston antaman asetuksen varaan. Valtioneuvoston asetus pitää vahvistaa erikseen eduskunnassa.

Lähtökohtana on, että ravintolat suljetaan koko maassa.

–  Ja jos siinä purkutilanteessa tulee alueita, jotka voidaan mahdollisimman nopeasti päästää tästä pannasta niin sanotusti eroon, niin se on sitten mahdollista, valiokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.) selvitti mietinnön valmistuttua.

Lausunnon antanut perustuslakivaliokunta edellytti myös, että sulkemisesta on maksettava myös kaikille, joille koituu taloudellisia menetyksiä, kohtuullinen korvaus.

– Tämä on hyvä uutinen monelle, koska tästä syntyy korvausvaade kaikille jotka tästä kärsivät. Mutta se synnyttää myös julkiselle vallalle tietysti huomattavan vastuun. Ja sen takia tämä on valtioneuvostolle kaikkea muuta kuin helppoa, näistä korvauksista on huolehdittava kaikille osapuolille kohtuullisella tavalla, valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) selvitti.

Pirttilahti muistutti, että esitys koskee 10 000 erilaista yritystä ja noin 100 000 työntekijää.

Pirttilahden mukaan valtio tekee taloudellisten vahinkojen kompensoinnissa oman osuutensa. Valiokunta haluaa kuitenkin, että myös muut toimijat, kuten vuokranantajat kuten pankkisektori olisivat mukana talkoissa.

Henkilöstöravintolat jäävät kiellon ulkopuolelle, mutta niistä ei voi tehdä yleisiä ravintoloita sääntelyn kiertämiseksi.

– Eli ne ovat niiden säätiöiden, yhteisöjen ravintoloita jotka tarjoavat omalle henkilöstölleen ravitsemuspalveluja, Pirttilahti selvitti.