Tähän talvella käytettävään auton varusteeseen liittyy paloturvallisuusriski

Paloturvallisuus

Pelastustoimen tilastojen mukaan palokunta saa vuosittain hälytykseen runsaaseen 12 000 palotilanteeseen. Näistä karkeasti noin joka kuudes liittyy liikennevälineisiin.

LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoo tiedotteella, että henkilöautot ovat nykyisin varsin paloturvallisia, mutta silloin tällöin sattuu vaaratilanteita.

Suuri osa autopaloista johtuu Alaviirin mukaan teknisistä vioista, kuten johtosarjan oikosuluista ja polttoainevuodoista. Myös kolaroidessa ajoneuvo voi syttyä palamaan, mutta niin ei onneksi käy usein.

Talviaikaan yksi riskikohde on sisätilan lämmitin.

– Autossa kannattaa käyttää nimenomaan ajoneuvokäyttöön tarkoitettua ja mielellään rakenteisiin kiinni saatavaa lämmitintä. Tällöin lämmitin ei pääse kaatumaan ja esimerkiksi puhaltamaan kuumaa ilmaa palaviin materiaaleihin. Myös lämmittimen ilmankiertoa on hyvä seurata, sanoo Alaviiri.

Jos ajoneuvo syttyy palamaan, tulta voi yrittää taltuttaa jauhesammuttimella.

– Alkusammutus voi tulla tarpeen esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisiä on jäänyt jumiin onnettomuusautoon tai tuli uhkaa levitä autosta rakennuksiin. Tällaisia kaikkein vakavimpia tilanteita varten autossa voi kuljettaa jauhesammutinta, vaikkei laki sitä henkilöautossa vaadikaan, sanoo Antti Määttänen.