Suomi auttaa Ranskaa Irakin, Libanonin ja Malin kautta
Suomen päätös auttaa Ranskaa vienee lisää suomalaissotilaita ulkomaille.
Historiallinen päätös avunannosta sorvattiin perjantaina presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa. Apu ulottuu Irakiin, Libanoniin ja ehkä myös länsiafrikkalaiseen Maliin. Ranska pyysi EU:n turvatakuisiin vedoten apua Pariisin terrori-iskujen jälkeen.
– Kysymys on Euroopan turvallisuudesta ja ehkä globaalista turvallisuudesta ja myös meidän omasta turvallisuudestamme, presidentti Sauli Niinistö perusteli.
Ainoa konkreettinen päätös tässä vaiheessa oli luovuttaa monen maan yhteiskäytössä olevien kuljetuskoneiden lentotunteja Ranskalle.
Suomalaissotilaiden ulkomaille sijoittamisesta konkretiaa on luvassa vasta ensi vuoden puolella. Poliittinen johto kuitenkin linjasi, että Pohjois-Irakin Erbilissä toimivaa kurdien sotilasjoukkojen koulutusoperaatiota jatketaan ja laajennetaan. Äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja kouluttaa nyt noin 50 suomalaista.
Erbilin operaation jatkaminen ja laajentaminen oli samalla vastaus myös Yhdysvalloille, joka pyysi tiistaina Suomea osallistumaan Isisin vastaiseen taisteluun.
Lisäpaukkuja laitetaan myös Libanonin rauhanturvaoperaatioon, jossa toimii nyt yli kolmesataa suomalaista.
Osastopäällikkö Jukka Salovaara ulkoministeriöstä kertoo alustavasti pohditun, että noin sata lisäsotilasta voisi lähteä Libanoniin. Näin ranskalaissotilaita vapautuisi muualle.
Malin suhteen Suomen kanta jäi eniten auki. Suomi selvittää Malin operaatioissa toimivien joukkojen määrän kasvattamista nykyisestä noin 30:stä.
– Ranskan kanssa täytyy keskustella tarkemmin, että minkälaisia tarpeita heillä suorastaan on, presidentti Niinistö kuvaili.
Kaikista ulkomaanoperaatioista neuvotellaan Ranskan sekä muiden tahojen, kuten YK:n kanssa.
Ranska teki pyyntönsä EU:n turvatakuiden nojalla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun turvatakuut aktivoitiin. Suomen vastaus oli riittävä ja Suomen tärkeänä pitämien EU:n turvatakuiden kannalta uskottava, presidentti Niinistö sanoi.
– Päätös vastaa nyt aika lailla siihen, mitä meiltä on sen periaatteen pohjalta pyydetty. Voi sanoa, että päätös kattaa (pyynnön) hyvin.
Juttu päivitetty kokonaan klo 21.05