Sote-kriisissä ratkaisun hetket – kokoomus käsittelee tilannetta aamulla
Täysimittaiseksi hallituskriisiksi paisuneeseen sote-riitaan haettiin perjantai-iltana raivokkaasti ratkaisua.
Vaikka sopu syntyisikin, niin iso kysymys on, miten hallitus pystyy jatkamaan yhdessä sen jälkeen, kun keskustelu on kääntynyt sote-kiistasta jo luottamukseen.
Neuvottelut ovat venyneet kerta toisensa jälkeen, mutta jo lauantaina aamupäivällä kokoomus käsittelee tilannetta eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa Helsingissä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli alun perin ilmoittanut antavansa neuvotteluille aikaa vain perjantaiaamuun.
Ylen saamien tietojen mukaan neuvottelut olisivat vaikeutuneet.
Ylen mukaan neuvotteluissa puhutaan nyt soten sijaan hallituksen pelisäännöistä ja siitä, että onko keskinäistä luottamusta enää olemassa.
Myös Ilta-Sanomat kertoo keskustan ja kokoomuksen olevan neuvotteluissa kaukana toisistaan.
Pääministeri itse kommentoi perjantain kuluessa tilannetta niukasti. Hän lähinnä kiisti iltapäivällä tiedot, joiden mukaan esillä olisi ollut aiemman 18:n sijasta 15:n sote-alueen malliin perustuva ratkaisu.
– Toistaiseksi ei ole sellaista pohjaa, jonka pohjalta voisin tehdä minkäänlaista kompromissiesitystä, hän sanoi.
Sipilä arvioi, että edellytykset ratkaista hallituskriisi näyttivät aika huonoilta. Hänen mukaansa kyse on luottamuksesta, ei sote-alueiden määrästä.
Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi puolestaan, että monenlaista esitystä on ollut ilmassa. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa alueiden määriin.
Kriisin ratkomista jatkettiin perjantai-iltana hallituspuolueiden puheenjohtajien johdolla. Neuvottelujen etenemisestä ei iltakahdeksaan mennessä ollut tihkunut mitään tietoja.
Tehtävä on vaikea, sillä sote-riitaan pitäisi löytää kompromissi, jonka sekä keskusta että kokoomus voivat hyväksyä kasvojaan menettämättä.
Vaikka sopu syntyisikin, niin iso kysymys on, miten hallitus pystyy jatkamaan yhdessä sen jälkeen, kun keskustelu on kääntynyt sote-kiistasta jo luottamukseen.
Hallituksen sisäisen valtapolitiikan lisäksi sote-alueet herättävät puolueissa suuria intohimoja alueellisten valtasuhteiden takia.
Yleiskuva on se, että pienemmät alueet hyödyttäisivät keskustaa ja suuremmat kokoomusta.
Eritoten keskustan piirit pelkäävät paikallisten palvelujen puolesta, vaikka kokoomuksesta vakuutetaan, että suuret yksiköt säästäisivät rahaa.
Keskustan Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Kati Kiljunen on vakaasti keskustan esittämän 18 sote-alueen takana.
– Se takaa kunnon palveluverkoston. Ei puhuta pelkästään sote-alueista vaan maakunnallisista hallintoalueista ja koko rakenteellisesta uudistamisesta, Kiljunen kommentoi STT:lle.
Kansanedustaja ja keskustan Kainuun piirin puheenjohtaja Timo Korhonen sanoi, että maakunnassa seurataan sote- ja aluehallintoneuvotteluita aika huolestuneina.
– Jos syntyisi sellainen ratkaisu, että itsehallintoalueita joissa sote on mukana, olisi vähemmän kuin Manner-Suomen 18 maakuntaa, niin onhan se todella raju tappio. Jos esimerkiksi Kainuuseen syntyisi tällainen tilanne, että ei ole omaa itsehallintoaluetta, eikä siihen liitettyä sotea, niin kyllä se selkeästi tulee vaarantamaan kainuulaisten palveluja, Korhonen arvioi.
Entisen kokoomusministerin ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan Laura Rädyn mielestä keskustan vaatimukselle ei ole olemassa perusteita soten näkökulmasta.
– Keskustan perusteiden täytyy siis olla jotakin muuta, Räty sanoi.
Hallituskriisi on Rädyn mielestä osoitus sote-ratkaisun kauaskantoisuudesta.
– Mitä enemmän asioita kytkee yhteen, sitä vaikeammaksi asiat menevät. Tämä osoittaa sen, että kyse on valtavan suuresta, koko suomalaisen hallintorakenteen ja yhteiskunnan mullistavasta uudistuksesta.
Ylen toimittaja neuvotteluista: Hallituskriisi on syventynyt