Sosialistihallituksesta vinoilu sai keskustalaisten käämit palamaan – “Kokoomuksen kanssa emme saisi parannettua edes yrittäjyyttä yhtä hyvin kuin tämän hallituksen kanssa“

Hallitusohjelma

Oppositio pyrki keskustan ärsyttämiseen hallituksen nimittelyllä, kun eduskunta keskusteli hallitusohjelmasta.

Sanna Marinin (sd.) uusi hallitus jatkaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmalla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi ”keskustan tukeman sosialistihallituksen” rapauttavan teollisuuden toimintakykyä suuruudenhullulla kansallisella ilmastopolitiikalla.

Halla-ahon mielestä juuri päättynyt Madridin ilmastokokous oli täydellinen muistutus siitä, ettei Suomi saa esimerkillään saastuttajamaita tekemään samoja ilmastotoimia.

Perussuomalaisten kansanedustajan Riikka Purran mielestä ”uuden sukupolven punavihermultahallituksen” aikaansaannokset ovat olleet heikot.

Purra mainitsi muun muassa hallituskriisin, muutaman ministerin eron, tulehtuneet välit hallituspuolueiden välillä, salassa valmistellun jihadistien kotiutusoperaation, lupausten vesittämisen ja  ongelmista toiseen kulkemisen.

– Onneksi kuitenkin uusi pääministeri on saanut aikaiseksi Suomi-gloriaa ja kansainvälistä kunnioitusta olemalla oikeaa sukupuolta ja riittävän nuori, Purra kuittasi pääministeri Marinille.

– Voi olla, että jossain keskustan ihan ikiomassa mikä-mikä-maassa tämä on keskustalainen hallitus, mutta kaikki muut ja myös keskustan entiset äänestäjät tietävät, että keskusta on päättänyt lähteä vasemmistohallituksen tukipuolueeksi, toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen Ben Zyskowicz vinoili.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen ihmetteli Halla-ahon näkymystä siitä, että elinkeinoelämä ja yritystoiminta joutuvat lähtemään Suomesta, jos ne torjuvat ilmastonmuutosta.

– Tämähän ei pidä paikkaansa.

Honkonen lupasi järjestää Halla-aholle kiertueen omassa maakunnassaan Keski-Suomessa, jossa lukuisten menestyvien teollisuusyritysten elanto perustuu yksinomaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Siihen, että sitä mitä ennen on tehty saastuttavasti, tehdään nyt niin, että päästöjä ei synny. Näitä teknologioita syntyy koko ajan uusia, Honkonen valisti.

Hänen mielestään on käsittämätöntä, että perussuomalaiset vähättelevät näitä yrityksiä ja mahdollisuuksia, joita suomalaisella elinkeinoelämällä on ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Mitä sanovat ne duunarit, jotka kannattavat teitä siellä teollisuusyritysten palveluksessa? Viettekö te heiltä leivän suusta?

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen katsoi opposition haluavan nakertaa luottamusta hallitukseen epätosien lausuntojen ja pikkunäppärien, vähättelevien heittojen kautta.

Tällaisiksi hän kertoi kokevansa Pohjanmaan kokoomusnaisten lanseeraamaan huulipunahallitus-nimityksen sekä eduskunnan suuressa salissa mainitun sosialistihallituksen.

– En voi ymmärtää. Terveisiä keskustan mikä-mikä-maasta: tässä hallituksessa tärkeimpia asioita minulle ovat alueellinen tasa-arvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi kertoi hämmentyneensä myös Halla-ahon käyttämästä sosialistihallitus-nimityksestä.

Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä sen, että kokoomus kutsuu hallitusta vasemmistohallitukseksi siinä vaiheessa, kun asia-argumentit loppuvat. Hän ei sulattanut opposition kritiikkiä siitä, että hallitus ei saisi aikaiseksi uusia työpaikkoja.

Kokoomukselta ei ole tullut puoleen vuoteen yhtään esitystä siitä, miten yrittäjien asemaa parannetaan, Lohi sanoi.

– Miksi olisi tullut, kun eivät keksi mitään parempaa kuin hallitusohjelmassa on? Kokoomusta ei tarvita tähän hallitukseen, koska se ei pysty tuomaan mitään lisäarvoa. Kokoomuksen kanssa emme saisi parannettua edes yrittäjyyttä yhtä hyvin kuin tämän hallituksen kanssa.

Lohen mukaan kokoomuksen kanssa ei voisi myöskään tehdä perhevapaauudistusta, joka olisi lapsiperheille parannus eikä heikennys.

– Senkin voi todeta, että opposition kanssa emme saisi tasapainoista aluekehitystä luotua kuten tämän hallituksen kanssa saadaan. Ja senkin voisin todeta, että opposition kanssa emme pystyisi parantamaan pienituloisten eläkeläisten asemaa.

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) kertoi kuunnelleensa huolissaan opposition puheenvuoroja, joissa hallitusta ja sen ohjelmaa luonnehdittiin muun muassa sanoilla katastrofaalinen ja häikäilemätön. 

Hän toivoi eduskuntaan sitä samaa henkeä, jolla Suomea rakennettiin sotien jälkeen.

– Ei kasvatettu katkeruuteen. Olisi tärkeää että nykyäänkin mietittäisiin, että ei puhuttaisi toisten ohi tai hyökkäisi somessa toisia vastaan, vaan tehtäisiin yhdessä parempi Suomi.

– Mielestäni tämä on rohkeiden eteenpäin katsojien Suomi. Ei huulipunahallitus tai vasemmistohallitus, Kalmari sanoi.

Kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) halusi myös toimia sillanrakentajana hallituksen ja opposition välillä.

– Tästä joukkueesta pitäisi löytää yhteisiä asioita, jotka vievät 2020-luvulle. Tällaisia ovat alueellinen tasapainoinen kehitys, sivistys, perusturva, turvallisuus, ilmastoteot ja työllisyys.

– Näissä kaikissa on varmasti löydettävissä konkreettisia yhteisiä ajatuksia, ja kannatan vahvasti sitä, että oppositio tuo ehdotuksiaan reippaasti esiin, Vehviläinen sovitteli.