Hallituksen rivakka uudelleenjärjestyminen osoittaa, että politiikassa pystytään ratkaisuihin, keskustassa nähdään

Hallitusohjelma

Suomi ei ole heilahtanut ole viime vaalikauteen verrattuna oikealta vasemmalle, vaan pysyy keskellä, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila sanoi keskustan ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan käsitellessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaa.

– Keskustan eduskuntaryhmä antaa tukensa hallitusohjelmalle ja laittaa voimavaransa ihmisten arjen parantamiseen ja yhteisten ongelmien ratkaisemiseen.

Politiikassa on eletty poikkeuksellisia aikoja. Keskustan mukaan on kuitenkin väärin sanoa, että politiikka on kokonaan rikki.

– Hallituksen rivakka uudelleenjärjestyminen aiemman hallitusohjelman ja -pohjan päälle osoitti, että kyllä suomalaisessa tavassa toimia pystytään ratkaisuihin, Mattila totesi.

Hän kuitenkin myönsi, että politiikka on varmasti näyttänyt sekavalta. Hallituksen onkin Mattilan mukaan toimittava asiassa kuin asiassa niin, että se voi eduskunnan lisäksi saada luottamuksen suoraan suomalaisilta.

– Maailma on sellaisessa jamassa, että varmaa yhä enemmän on vain epävarma. Näissä oloissa arvoon arvaamattomaan nousee, että Suomen asiat laitetaan kuntoon.

Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että viiden puolueen viime keväänä sopima hallitusohjelma antaa tällaiseen politiikkaan kaikki mahdollisuudet.

– Tuolta ihmisten arjesta kaikki lähtee. Ilman töitä oleville nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille on saatava töitä. Siksi ihmisten työllistämistä ja työllistymistä on edelleen helpotettava. Tärkein ratkaisu on työpaikoilla tapahtuvan paikallisen sopimisen lisääminen.

Mattilan mukaan keskustan eduskuntaryhmä edellyttää, että hallitus tekee tarvittavat työllistämisratkaisut viime kädessä itse, jos kolmikantaiset työryhmät eivät niitä saa aikaan.

– Luotamme kuitenkin siihen, että työmarkkinaosapuolet kantavat vastuunsa etenkin, kun Suomen talouden näkymät ovat hitusen paremmat kuin vielä aiemmin ennustettiin.

Mattila korosti, että työllistävämmän Suomen rakentaminen keskustan mukaan hallituksen päällimmäisin tehtävä. Toinen iso tehtävä on tasa-arvoisemman Suomen rakentaminen.

– Kaikilla suomalaisilla ei mene hyvin.

– Tämä on se vaalikausi, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on saatava tehtyä – kansanvaltaisten maakuntien pohjalta.

Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että hallituksen on kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) johdolla valmisteltava nopeasti ohjelma, jolla kuntataloutta parannetaan ja turvataan arjen palvelut mahdollisimman tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle.

Mattila kuitenkin muistuttaa, että myös edellinen hallitus toimi heikomassa asemassa olevien aseman parantamiseksi. Ensi vuoden alussa korotetaan niin pienimpiä eläkkeitä kuin pienimpiä vanhempainpäivärahoja sekä lapsilisiä.

– Tällä oikeudenmukaisella linjalla on jatkettava. Keskustan eduskuntaryhmä esittää, että syntyvyyden laskusta ”säästyvät” rahat käytetään lapsilisien tuntuvaan korottamiseen. Lapsiperheköyhyys on yhteiskuntamme vakavimpia ongelmia. Keskustan eduskuntaryhmän tavoite on sen poistaminen.