Marin: Hallitusohjelman uudistukset alkavat näkyä ihmisen arjessa – “Hallitus vie Suomen kestävän kehityksen vuosikymmenelle“

Hallitusohjelma

Hallitusohjelman kansalaisten arkea helpottavat uudistukset alkavat näkyä muutaman viikon kuluttua, muistuttaa pääministeri Sanna Marin (sd.)

Marin antoi eduskunnalle tiedonannon uuden hallituksen ohjelmasta, joka perittiin sellaisenaan Antti Rinteen (sd.) hallitukselta.

Pääministeri summasi, että hänen hallituksessaan sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys kulkevat käsi kädessä.

– Hallitus vie Suomen taloudellisesti menetetyltä vuosikymmeneltä kestävän kehityksen vuosikymmenelle.

Pääministeri muistutti, että hallitusohjelman toimeenpanossa on päästy hyvään alkuun, ja ensi vuoden budjetissa toteutuu joukko tärkeitä uudistuksia.

– Pienimmät eläkkeet nousevat, perusturvan korotukset tulevat voimaan, koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu. Yhdenvertainen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen palautetaan kaikille lapsille ja päivähoidon ryhmäkoot pienenevät.

Marin totesi, että jo tammikuussa eläkeläiset saavat enemmän euroja elämiseen.

– Yli 600 000 suomalaisen eläke paranee. 70 prosentilla suomalaisista käytettävissä olevat tulot kasvavat. Työttömät ihmiset voivat keskittyä hakemaan uutta työpaikkaa ilman huolta toimeentulon leikkauksesta, kun aktiivimalli poistuu.

Pääministeri huomautti myös, että taloudessa harmaiden pilvien lomasta näkyy onneksi myös valopilkahduksia. Kasvun hidastuminen näyttää tasoittuvan ja epävarmuustekijöitä poistuu. Hitaammankin kasvun oloihin on varauduttu.

Marin korosti myös ilmastotavoitteiden merkitystä.

– Julkisessa keskustelussa on väitetty vastuuttomasti, että ilmastonmuutoksen hillitseminen tarkoittaisi kurjuutta ja vaikeuksia tavallisille ihmisille, yrityksille ja yhteiskunnalle. Tämä väite ei pidä paikkaansa.

Pääministerin mukaan ilmastotoimia ei tehdä arjen vaikeuttamiseksi, vaan siksi, että tekemättömyyden vaihtoehto on yksilöiden ja yhteiskuntien kannalta tuhoisa – taloudellisesti ja inhimillisesti kallis.

Marinin mukaan hallituksen ilmastopäätökset pohjautuvat faktaan, eivät mielikuviin.

– Lisäksi korjataan virheellisiä väitteitä, joita esitetään.

Ilmastoteot tehdään pääministerin mukaan kestävällä tavalla, alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Näin pieni- ja keskituloisilla on myös kannustin tehdä ilmaston kannalta kestäviä valintoja arjessaan.

– Hallitus investoi julkiseen liikenteeseen ja edistää kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattamisesta.

Pääministerin mukaan myös kotimaisen elintarvikesektorin merkitys kasvaa. Maatalouden kannattavuuden parantamiseksi osoitetaan lisäpanostuksia.

Suurin oppositioryhmä perussuomalaiset arvosteli hallituspuolueita teatterimaisista hallitusneuvotteluista.

Ryhmäpuhuja Ville Tavion mukaan demokratian kannalta on surkeaa, että sekä toiseksi suurin että kolmanneksi suurin puolue jätettiin pois ja pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti.

– Demokratian kannalta on surkeaa, että keskustan äänestäjät petettiin ja keskustan vallanhimosta tuli vihervasemmistohallituksen kasassa pitävä liima, Tavio vuodatti.

SDP:n ja keskustan suhmurointi on perussuomalaisten mielestä johtanut Suomen edun vastaiseen hallitusohjelmaan, jonka myötä suomalaisten asumisen ja autoilun kustannukset tulevat entisestään nousemaan.

– Hallitus myy valtion omaisuutta, kiristää verotusta, heikentää ostovoimaa ja ottaa aina vain lisää velkaa, Tavio syytti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti tuoreen hallituksen ensimmäisenä tehtävänä luottamuksen ja toimintakyvyn palauttamista.

– Haluamme antaa pääministeri Marinille reilun mahdollisuuden, vaikka ensimmäisten päivien perusteella näyttää, että haparointi jatkuu.

Orpon mukaan kokoomus tulee arvioimaan hallitusta sen tekojen perusteella.

– Saatteko nuorten syrjäytymisen ja työttömyyden laskuun? Pystyttekö parantamaan ikäihmisten palveluita? Pidättekö suomalaisille antamanne turvallisuuslupauksen ja lisäätte poliisien määrä? Teettekö aidosti vaikuttavia ilmastotoimia? Saavatko suomalaiset työtä ja loppuuko velaksi eläminen?