Sipilän uusi kasvutyökalu arveluttaa oppositiota
Valtion omistusten massiivinen siirto uudelle valtion kehitysyhtiölle herätti oppositiossa epäluuloja, kun se pääsi ruotimaan hallituksen esitystä asiasta.
Valtion kehitysyhtiö Vaken kautta on tarkoitus ohjata sellaisia valtion omistamien yhtiöiden osakkeita, joista luopumiseen eduskunta on antanut suostumuksensa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti, että uudistuksessa on kyse ”taseen laittamisesta töihin”, eli uuden kasvun mahdollistamisesta, ei yhtiöiden myynnistä budjetin menojen katteeksi.
– Tämä ei ole myyntilista, johon yhtiöitä siirretään, vaan se on osoitus siitä, että näitä yhtiöitä halutaan erityisesti kehittää.
Sipilän mukaan ajatuksena on se, että omistaja-arvon kasvua käytetään uuden kehittämiseen ja kärkihankkeiden rahoittamiseen.
Nesteen myynnistä huolta kantaville pääministeri huomautti, että valtiolla on omistuksessaan huomattava potti fossiilitaloutta.
– Pitäisin sitä myöskin riskinä ja pidän sitä hyvänä, että me kuljemme kohti uusiutumista myös tässä mielessä.
Sipilän mukaan Nesteen strateginen asema pystytään pitämään kolmanneksen omistuksella. Samalla pysytään mukana myös yhtiön uusiutumisessa.
– Siellähän tehdään paljon jo uusiutuvia polttoaineita, vaikka merkittävä osa liikevaihdosta tulee fossiilisista polttoaineista, niiden jalostamisesta.
Sipilän mukaan kehitysyhtiöllä on myös hyvin nopeasti mahdollisuus tehdä päätöksiä uudesta valtionyhtiöstä, jos esimerkiksi sote-tietojärjestelmän rakentaminen vaatii uuden valtionyhtiön.
– Meillä on valmius toimia hyvin nopeasti. Erityisesti ihmettelen vasemmiston lähtökohtia ja kantoja tässä. Meillä on nyt työkalu, jolla me voimme perustaa uuden valtion sataprosenttisesti omistaman yhtiön, jos katsomme sen järkeväksi.
Pääministeri muistutti, että sellainen ratkaisu vaatisi kuitenkin erityisen harkinnan.
– Mutta siihen on nyt sekä työkalu että varoja käytettävissä.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti, että esitys kaventaa eduskunnan budjettivaltaa, kun päätäntävalta osinko- ja myyntituloista siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle.
– Ja korvaukseksi annetaan ainoastaan esitys parlamentaarisesta neuvottelukunnasta, jolla ei tule olemaan mitään päätäntävaltaa, ainoastaan neuvotteleva rooli.
Andersson huomautti myös, että taseen laittaminen töihin tarkoittaa tietenkin sitä, että jotain myydään ja jotain ostetaan.
Hän sanoi, ettei vasemmistoliitto ole huolissaan uusien valtionyhtiöiden perustamisesta eikä aktiivisen omistajapolitiikan harjoittamisesta.
– Emme halua, että eduskunnan päätäntävalta kapenee, emmekä halua, että Suomessa toistetaan niitä virheitä, joita aikaisemmin on tehty, kun on lähdetty tuottavaa kansallisomaisuutta myymään, hän summasi.
Uuteen kehitysyhtiöön siirtyy osakkeita yhdeksästä yhtiöstä, muun muassa Altiasta, Arctiasta, Kemijoki Oy:stä, Nesteestä ja Posti Groupista.
Valtion omistuksenhallintayhtiö Solidium jatkaa toimintaansa valtioneuvoston kanslian alaisuudessa ja ohjauksessa.
Sen tehtävänä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa taloudellista arvoa.