Sipilä Mäntylän ehdotuksesta: Turvapaikanhakijan oikeudet taattava

Turvapaikanhakijat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää tärkeänä, että turvapaikanhakijoiden oikeudet taataan jatkossakin, vaikka turvapaikanhakuprosessia yritetään nopeuttaa. Tällä hetkellä turvallisesta maasta saapuvan turvapaikanhakijan hakemuksen käsittely kestää minimissään kahdeksan päivää.

Suomen tavoitteena on Sipilän mukaan saada käsittelyajat kolmannekseen tästä.

– Jos ihminen tulee rajalle tai maahan laittomasti, hänet voidaan käännyttää heti, mutta jos kyse on turvapaikanhakijasta, asia on käsiteltävä kansainvälisten sopimusten ja Suomen lain mukaan, Sipilä jatkaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vaati torstaina turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksiä Ruotsin-vastaisella rajalla.

Mäntylä perustelee vaatimustaan sillä, että Norja on ottamassa käyttöön vastaavanlaisia toimenpiteitä Venäjän-vastaisella rajallaan, koska Venäjä on turvallinen maa. Pikakäännytyksessä turvapaikkahakemus voidaan käsitellä ja hylätä 24 tunnissa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pitää vuorokauden aikataulua epärealistisena, koska jokaiselle hakijalle pitää taata yksilöllinen käsittely.

– Selvitämme millaisia nopeutettuja käytäntöjä voimme tehdä tapauksissa jotka ovat selkeitä. Esimerkiksi Albaniasta saapuneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla teimme käännytyspäätöksen muutamissa päivissä.

Pääministeri ei lähde arvuuttelemaan tarkemmin Mäntylän vaatimusta pikakäännytyksistä. Mäntylä ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön useista yrityksistä huolimatta.

–  En tarkalleen tiedä, mitä Mäntylä esittää, mutta tässä tapauksessa on parempi kuulla asiantuntijoita, että ehditäänkö vuorokaudessa käydä läpi sellainen prosessi, joka takaa oikeusturvan kaikille osapuolille, Sipilä jatkaa.

Suomi on pyrkinyt nopeuttamaan turvapaikkahakuprosessia karsimalla muun muassa poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten tekemiä päällekkäisiä haastatteluja.

Oppia on haettu myös muualta Euroopasta, kuten Tanskasta, jossa turvapaikanhakijan oikeudet pystytään takaamaan hakemusten nopeasta käsittelystä huolimatta.