Säätösähkön hinta rikkoi kaikki ennätykset – 3000 €/MWh

Energia

Säätösähkön hinta nousi tänä aamuna yhden tunnin ajaksi kolmeentuhanteen euroon megawattitunnilta, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Hinta on kaikkien aikojen korkein Suomessa. Hintapiikin syynä on, että ennakoitua kylmempi sää nosti sähkön kulutusta aamun tunteina ja lisäsi merkittävästi sähköjärjestelmän säätötarvetta.

Kuluttajat maksavat sähköstään talvisin tavallisesti noin kolmekymmentä euroa megawattitunnilta, jos veroja ja sähkön siirtokustannuksia ei huomioida.

Sähköjärjestelmässä ei esiintynyt merkittäviä häiriöitä, eikä sähkön riittävyys ollut vaarassa, Fingrid vakuuttaa.

Korkea säätösähkön hinta ei Fingridin mukaan suoraan vaikuta sähkön kotitalouskäyttäjien sähkölaskuun.

Fingrid huolehtii sähkön kulutuksen ja tuotannon välisen tasapainon ylläpitämisestä Suomen sähköjärjestelmässä. Tätä hoidetaan säätösähköllä ja sähköjärjestelmän reserveillä.

Sähkömarkkinatoimijat osallistuvat säätösähkömarkkinoille ja voivat hinnoitella säätösähkötarjouksensa vapaasti. Aamulla toteutuneessa säätösähkön hintapiikissä kaikki saatavilla olleet markkinaehtoiset säätösähkötarjoukset hyödynnettiin sähköjärjestelmän tasapainottamiseen, Fingrid kertoo.

Säätösähköksi kutsutaan sähköenergiaa, jota sähköntuottaja toimittaa markkinoille Fingridin esittämän säätöpyynnön johdosta. Yhtiö esittää pyyntöjä, kun sähkö on vähissä.

Fingridin tiedote