Rion olympiakylän asunnot myydään rikkaille

Rio 2016

Ylellinen asuinalue kaukana miljoonakaupungin metelistä ja saasteista, Ilha Pura eli Puhdas saari. Sellainen tulee olemaan Rio de Janeiron olympiakylä kilpailujen jälkeen.

– Aiemmat olympiakylät on rakennettu köyhemmille alueille, mutta täällä on viiden tähden asuntoja, sanoo rakentamisesta vastaavan Ilha Puran toimitusjohtaja Mauricio Cruz Lopes.

Ilha Pura on brasilialaisten rakennusjättien Odebrechtin ja Carvalho Hoskenin olympiakylää varten perustama yhteisyritys. Olympialaisten päätapahtumapaikkaan Barra da Tijucaan nousseella 31 kerrostalon asuinalueella on omat ulkouima-altaat ja ulkoilualueet.

Lopesin mukaan aluetta on olympialaisten jälkeen tarkoitus vielä laajentaa, jotta sinne saadaan omat kaupat ja palvelut.

– Ilha Puran alue on kaikkiaan 800 000 neliötä, josta olympiakylä on vain kolmasosa. Ajatuksena on, että asukkaat voivat hoitaa asiansa omalla alueellaan ja jäävät viikonloppunakin tänne.

Luksuslähiön rakentaminen on saanut kritiikkiä. Kuuden miljoonan asukkaan Rio de Janeirossa on akuutti asuntopula ja asuminen on kallistunut kohisten olympiaisännyyden myöntämisen jälkeen. Lisäksi rakennusyritykset on yhdistetty Brasiliaa ravistelevaan korruptioskandaaliin.

Olympialaisten vaikutusta kaupunkiin tutkinut Christopher Gaffney Zürichin yliopistosta sanoo, että Riosta puuttuu satojatuhansia koteja. Viidesosa kaupungin asukkaista asuu faveloissa, epävirallisissa asutuksissa, joita on noussut viime vuosikymmenten aikana eri puolille kaupunkia.

– Samaan aikaan Brasilian valtio on tukenut olympiakylän rakentamista 2,33 miljardilla realilla (650 miljoonalla eurolla).

Gaffneyn mukaan summa vastaa kymmenesosaa koko Brasilian vuosibudjetista Minha casa, Minha vida -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on rakentaa asuntoja vähävaraisille. Lainsäädäntöä, joka suojelisi köyhiä tai edes keskiluokkaa asumisen kallistumiselta, ei ole toteutettu.

– Olympialaisia on käytetty Riossa maan hinnan ja kiinteistöjen arvon nostamiseen. Köyhät siirretään yhä kauemmas keskustoista, Gaffney sanoo.

Sama on tapahtunut hänen mukaansa kaikkialla, missä olympialaisia on järjestetty. Esimerkiksi Lontoossa sosiaaliseksi asuntotuotannoksi markkinoitu olympiakylä tarkoitti sitä, että asuntojen hinnoiksi määriteltiin 80 prosenttia markkina-arvosta.

– Se on Lontoossa edelleen naurettavan korkea hinta, johon vain hyvin toimeentulevilla on varaa.

Riossa, joka on Lontoota eriarvoisempi ja jossa on ennestään enemmän ongelmia, tilanne on Gaffneyn mukaan paljon vakavampi.

– Olympialaisista hyötyvät ne, joilla jo ennestään on rahaa.

Olympiakylän ylellisiin asuntoihin on tulijoita. Vaikka Brasiliaa koetteleva talouskriisi onkin hidastanut myyntiä, Lopes uskoo, että kaikki asunnot saadaan myytyä alkuperäisen suunnitelman mukaan vuoteen 2021 mennessä.

Toistaiseksi yli 3 600 asunnosta parisataa on myyty. Ensimmäisten asukkaiden on tarkoitus muuttaa ensi kesäkuussa.

Noin 80 neliön asuntojen hinnat ovat noin 800 000 realia eli 220 000 euroa. Suurimmista 230 neliön huoneistoista, joista on merinäköala muutaman kilometrin päässä siintävälle hiekkarannalle, saa maksaa yli 600 000 euroa. Lopesin mukaan suurin osa ostajista on riolaisia, jotka haluavat kauemmaksi kaupungista.

– Täällä on luonto lähellä ja myös paljon turvallisempaa kuin esimerkiksi Copacabanalla ja Ipanemalla.

Tältä näytti olympiakylän eräässä asunnossa viime lauantaina. (Kuva: Afp)

Olympiakylästä täyden palvelun asuinalue

  • Rion olympiakylä on runsaan 200 000 neliön asuinalue, jonka 31 kerrostaloa ovat 17-kerroksisia.
  • Olympiakylään mahtuu 18 000 urheilijaa. Kilpailujen jälkeen kaikki 3 604 asuntoa myydään. Asuinalueelle odotetaan noin 15 000:ta asukasta.
  • Jokaisella kahdella rakennuksella on oma ulkouima-allas, ja kaikkiin asuintoihin kuuluu vähintään yksi katettu autopaikka.
  • Talojen välissä kiemurtelevassa puistossa on lampia, pyörätietä, jalkapallo- ja tenniskenttiä, skeittiparkki, kuntoilupisteitä, piknik-alueita ja leikkipuistot. Kaikkiaan puistoa on yli 70 000 neliötä.
  • Urheilijoiden takia asuntojen suihkut on asennettu brasilialaista standardia korkeammalle ja ovet ovat 10 senttiä leveämpiä.
  • Rakentamisessa on käytetty kestäviä ratkaisuja.

Lähde: Ilha Pura