Rehula eduskunnan tentissä: Hoitoisuus on vanhustenhoidon mittari
Hoitoisuus ja se arviointi niin, että ammattilaisilla jää hoitotyössä aikaa tehdä sitä, mihin heidän on koulutettu, toistuivat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) vastauksissa, kun häntä eduskunnan kyselytunnilla tentattiin henkilöstömitoituksesta vanhustenhoidossa.
– Luku ei ratkaise sitä, mitä tapahtuu hoitolaitoksissa.
Rehula muistutti, että arvokas vanhuus on hallituksen, eduskunnan ja kuntapäättäjien käsissä.
– Vastuuta on hallituksella, mutta myös sillä, mitä arjessa tapahtuu, Rehula totesi.
Rehula muistutti, että laki määrittelee millaista hoitoa ja hoivaa pitää olla. Hallitus myöntää, että ongelmia vanhustenhoidossa on, mutta myös hyviä malleja löytyy.
– Nyt pitää monistaa hyviä toimintatapoja niin, että ihimillinen vanhuus olisi kaikille mahdollista, Rehula sanoi.
Rehula lupasi, että myös vanhustenhoidon laatusuositus perataan.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelman tavoite on säästää 70 miljoonaa euroa uudistamalla iäkkäiden palvelujen laatusuositusta. Kysymyksessä ei ole lakimuutos.
Hallitusohjelman mukaan henkilöstömitoitus iäkkäiden tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä ja vanhainkodeissa tarkistettaisiin tasolle 0,4–0,5 nykyisin suosituksena olevan 0,5:n sijaan.
Keskustelun hoitajamitoituksesta aloitti eduskunnassa Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistiviikon hengessä ja kysyi, onko hallitus menettänyt muistinsa hoitajamitoituksen suhteen.
Rehulan mukaan hallitus muistaa ja tietää, mistä on kysymys ja mitkä ovat hoidon tarpeet. Ministerin mukaan on kuitenkin katsottava eteenpäin.
Rehula muistutti, että myös uusi teknologia mahdollistaa mahdollisimman monen vanhuksen selviämisen tuetusti kotona.
– Kun on inhimillinen arki tähtäimessä, kysymys ei ole pelkästään euroista. Kysymys on myös oikeasta työnjohdosta ja siitä, että ammattilaiset saavat keskittyä omaan työhönsä. Jokainen laiminlyönti on liikaa, Rehula toisti.