Puolustusvoimilla ensi vuonna 84 kansainvälistä sotaharjoitusta
Puolustusvoimien ensi vuoden suunnitellussa ohjelmassa on kaikkiaan 84 kansainvälistä harjoitusta.
Puolustusvoimat osallistuu ensi vuonna muun muassa Ruotsin ja Viron pääsotaharjoituksiin, kertoo puolustusministeriö.
Lisäksi amerikkalaiskoneet tekevät Suomeen syksyllä samantyyppisen vierailun kuin F-15-hävittäjien käynti Rissalassa viime keväänä.
Puolustusministeriö tiedotti uuden käytännön mukaan koko ensi vuoden harjoitussuunnitelmasta nyt ensimmäistä kertaa.
Uuden käytännön mukaan harjoituksista tiedotetaan sen jälkeen, kun presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat linjanneet Suomen osallistumisesta ja kun puolustusministeri on tehnyt päätöksen suunnitelman hyväksymisestä.
Eduskuntaa informoitiin suunnitelmasta aiemmin perjantaina.
Kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan kustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa. Harjoitusten määrä on osapuilleen tämän vuoden tasolla.
Ministeriön mukaan syvenevä yhteistyö Ruotsin, Yhdysvaltain ja Naton kanssa näkyy tulevassa harjoitustoiminnassa.
Syyskuussa pidettävä Ruotsin pääsotaharjoitus Aurora 2017 on suurin maassa järjestetty sotaharjoitus yli 20 vuoteen. Suomi on mukana myös Viron Kevätmyrsky (Kevadtorm) -pääsotaharjoituksessa ja jatkaa osallistumista Yhdysvaltain johtamiin Saber Strike -harjoituksiin Baltiassa.
Ministeriön mukaan harjoittelu Suomessa tai lähialueilla on kustannustehokkainta, minkä vuoksi omia harjoituksia on avattu ulkomaisille kumppaneille, esimerkiksi useita Maavoimien harjoituksia.
Ilmavoimissa jatketaan rajat ylittävää CBT-harjoittelua Pohjoismaiden ja lähialueella toimivien joukkojen kanssa, esimerkiksi Yhdysvaltain Baltiassa toimivien lento-osastojen kanssa.
Ilmavoimien merkittävin harjoitus on Arctic Challenge Exercise (ACE), jonka isännöintivuorossa Suomi ensi vuonna on.
Harjoitukseen osallistuu todennäköisesti yli sata konetta Pohjois-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.