Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen: Uuden puheenjohtajan valinta ei saa olla vaalitappion ainut johtopäätös

Keskusta ei tarvitse erillistä ”totuuskomissiota” perkaamaan vaalitappionsa syitä, Pirkkalainen korostaa.
Puoluevaltuusto

Syyllisten etsiminen keskustan historiallisen kovaan vaalitappioon ei kannata, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen korostaa.

– Syyskuussa järjestettävä puoluekokous ja uuden puheenjohtajan valinta eivät saa olla riittävä johtopäätös ja ikään kuin tappiosta johdettu toimenpide.

Keskusta valitsee Juha Sipilälle seuraajan ensi syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Syyttelyn sijaan Pirkkalainen peräänkuulutti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa tarvetta rehelliseen ja syvälliseen analyysiin.

Vaikka keskustajohtoinen hallitus ylsi viime vaalikauden lopulla kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseensa, pääministeripuolueen suosio oli koko viime vuoden alavireinen.

– Vastatuuli vain oli meille liian kova. Aallokkokin löi ristiin vähän joka puolelta, Pirkkalainen arvioi.

Puoluesihteerin mukaan tappio tulee perata huolellisesti ja ajan kanssa.

Puoluehallitus teki ensimmäiset analyysit vaalituloksesta jo reilui vuorokausi tuloksen selviämisen jälkeen. Puhetta riittää varmasti myös puoluevaltuuston kaksipäiväisessä kokouksessa.

– Mitään erillistä, saati ulkopuolista ”totuuskomissiota” keskusta ei tarvitse. Kansanliike kuulee jäseniään ja vetää siitä palautteesta johtopäätökset, Pirkkalainen paalutti.

Kurimuksenkin keskellä Pirkkalainen löysi vaalituloksesta myönteisiä puolia.

Uudessa eduskuntaryhmässä on vihreiden jälkeen toiseksi eniten 1980- ja 90-luvuilla syntyneitä kansanedustajia.

– Tulevaisuus on meille vahva. Kansanvalta koettelee tätä puoluetta rajuilla alamäillä. Mutta niitä on aina seurannut ylämäki – niin seuraa nytkin. On meistä itsestämme kiinni, milloin siirrymme kohti ylämäkeä. Kiipeäminen on mahdollista aloittaa hiljalleen jo tänään, Pirkkalainen valoi uskoa väkeensä.