Puoluesihteeri Pirkkalainen kommentoi Suomenmaan keskustan vaalitappiota pohtivaa reportaasia – ”Otamme äänestäjien viestistä paljon opiksi”

Keskusta

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen myöntää, että keskustan vaalitappion taustalta löytyy monia sellaisia teemoja, joita puolueen on nyt kohdattava rehellisesti.

Suomenmaa pyysi puoluesihteeriltä kommentteja keskustan vaalitappion syitä käsittelevästä reportaasista.

Pirkkalainen sanoo suhtautuvansa nöyrästi siihen, että monilla äänestäjillä on ollut tarve näpäyttää keskustaa.

– Menetimme ennen kaikkea liikkuvien äänestäjien luottamuksen. Negatiivinen mielikuva puolueesta pääsi vahvistumaan liikaa. Se vaikutti paljon.

Alueiden kostoa Pirkkalainen ei kuitenkaan kokonaan niele. Keskustaa kohtaan tunnettu pettymys on ollut hänen mukaansa paljon laajempaa.

– Menetimme kannatusta suhteellisesti eniten Helsingissä ja muissa kasvukeskuksissa.

Eniten Pirkkalaista harmittaa mielikuva keskustasta leikkaajana ja liian oikeistolaisena.

Hän sanoo ymmärtävänsä sen, että viime vaalikaudella tehtyjä leikkauksia ja säästötoimenpiteitä on ollut vaikea sulattaa.

Säästötoimenpiteet ovat kuitenkin vain pieni osa hallituksen neljän vuoden taipaleesta. Ne tehtiin aivan hallituskauden alussa, ja sen jälkeen hallitus teki useita toimia, jotka paransivat heikompiosaisten saamia tukia.

– Tätä hyvää viestiä me emme saaneet välitettyä edes meidän omille aktiiveille. Siitä on otettava opiksi.

Keskustassa on myös havahduttu henkilökeskeisen politiikan tekemisen ongelmiin. Pirkkalaisen mukaan keskusta ei saanut monia kärkipoliitikkojaan tarpeeksi näkyviin. Kaikki henkilöityi pariin ihmiseen.

– Mitä korkeammalle ihminen politiikassa pääsee, sitä raaempaa peli häntä kohtaan on. Opimme, että henkilöihin liittyviä mielikuvia täytyy kyetä huoltamaan.

Puolueen sisäiseen keskustelukulttuuriin liittyvää kritiikkiä Pirkkalainen sanoo miettineensä paljon.

Hän korostaa, että sekä hän itse että puolueen entinen puheenjohtaja Juha Sipilä kannattivat lämpimästi avointa keskustelua, jossa kaikenlaiset tunteet sanotaan ääneen.

– Siitä ei ainakaan ole kyse, ettei tahtoa keskustelulle olisi ollut.

Pirkkalaisen mukaan kyse on enemmän järjestöllisen rakenteen toimivuudesta. Hänen mukaansa puolueessa pitää nyt kiinnittää paljon huomiota siihen, että ihmiset kokevat puolueen kuuntelevan heidän viestejään.

Puoluejohdossa on Pirkkalaisen mukaan vahva yksimielisyys siitä, että puolueen kuntoon saaminen on nyt kaikkein tärkein asia, vaikka puolue onkin hallituksessa.

Keskusta on tehnyt sisäisen jäsenkyselyn, jonka tuloksia puretaan parhaillaan.

– Myönnän silti, että välillä tunnen neuvottomuutta siitä, miten tämän kaiken pahan olon saisi purettua niin, että tästä mentäisiin myös eteenpäin. Kesän jälkeen olen kuitenkin havainnut, että ihmisillä alkaa taas olla sellainen tunne, että kyllä me vielä nousemme.

Jotain hyvääkin Pirkkalainen on raskaasta keväästä ja kesästä löytänyt.

– Menestyksen aallonharjalla puoluetyö ja keskustan viestin kirkastaminen jäävät usein vähemmälle. Nyt on suorastaan kutkuttavaa huomata, kuinka paljon meillä on mahdollisuuksia. Olen tästä hurjan motivoitunut.