Professori Saari: Toiset ihmiset ovat parasta perusturvaa
Suomalaisten todellista perusturvaa ovat toiset ihmiset, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari arvioi.
Saaren mukaan mukaan mikään muu ei vähennä koettua elämänlaatua niin paljon kuin yksinäisyys.
– Yksinäisyyden kokemuksella on hämmästyttävän vahvoja vaikutuksia ihmisen toimintaan ja aloitekykyyn, professori sanoo.
Hän painottaa, että yksinäisyyden mekanismeihin vaikuttamalla voidaan kohentaa ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.
Yksinäisyys ei jakaudu yhteiskunnassa tasaisesti. Saaren mukaan se kasautuu huono-osaisimmille ihmisille.
Yksinäisyyden vähentämisessä keskeinen, joskaan ei ainoa keino, on Saaren mukaan yhdistystoiminta. Hän tarkasteli suomalaista hyvinvointia tästä päivästä 2040-luvulle Eläkeliiton järjestämässä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden seminaarissa Finlandia-talossa.
Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö. Sillä on 130 000 jäsentä ja yli 400 paikallisyhdistystä.
Saaren mukaan suomalaisen hyvinvointijärjestelmän romahtamista on povailtu vuosikymmeniä. Aina se on selvinnyt ja Saari uskoo sen selviytyvän myös tämän hetken murroksesta.
Menestys edellyttää kuitenkin professorin mukaan julkiselta vallalta pitkäjänteistä sitoutumista myös jatkossa, ei riitä, että katsotaan ylihuomiseen. Saaren mukaan tällä vaalikaudella tehtävillä ratkaisuilla mennään sosiaali- ja terveyspolitiikassa 2040-luvulle.
Professorin mielestä talouspohjan pitäminen kunnossa on välttämätöntä, mutta sitäkin suurempi hyvinvoinnin haaste on sosiaalisen perustan rapautuminen.
Hyvässä hyvinvointijärjestelmässä ihmiset ovat elämäänsä jokseenkin tyytyväisiä, kokevat järjestelmän reiluksi, voivat luottaa toisiinsa ja kokevat olevansa samassa veneessä.
Luottamusluvut jakautuvat Saaren mukaan leipäjonojen tasolla. Kaikki eivät enää koe olevansa muiden kanssa samassa veneessä.
– Todellinen haaste on siellä, ei julkisen talouden pyörittämisessä, hän varoittaa.