Pohjoismaat tiivistävät yhteistyötään – Luottamuksellisen tiedon vaihto helpottuu
Pohjoismaat haluavat tiivistää keskinäistä puolustusyhteistyötään kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Suunnitteilla on muun muassa mittavampaa ilmaharjoitustoimintaa ja tilannekuvan vaihtoa.
Konkreettinen askel yhteistyössä ovat Pohjoismaiden väliset turvatut tietoliikenneyhteydet, jotka on tarkoitus saada käyttöön viimeistään ensi kesänä.
– Turvalliset viestintäyhteydet ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun puolustusyhteistyötä aletaan toden teolla kehittämään ja syventämään, sanoi Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tiistaina pohjoismaisen puolustusyhteistyökokouksen yhteydessä Tukholmassa.
Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Pohjoismailla on jatkossa paremmat mahdollisuudet suojautua siltä, että asiaankuulumattomat tahot pääsisivät selville maiden välisistä keskusteluista.
Suomi ja Ruotsi ovat jo aiemmin kertoneet keskinäisen puolustusyhteistyönsä syventämisestä, mutta maat hakevat myös laajempia yhteistyömahdollisuuksia koko Pohjolan tasolla.
Suunnitteilla on muun muassa mahdollisuus siihen, että Pohjoismaat voisivat erityistilanteissa tukeutua toistensa lentotukikohtiin.
– Siinä on vielä lainsäädännöllisiä hankaluuksia, mutta ne tullaan toivottavasti ensi vuoden aikana poistamaan, arvioi Niinistö.
Pohjoismaisissa keskusteluissa oli esillä myös yhteinen ilmavalvonta ja tutkatietojen vaihtaminen.
– Prosessi tulee jatkumaan ensi vuonna, ja toivomme, että voimme tehdä vielä sopimuksen asiasta, sanoi Ruotsin Hultqvist.
Lisäksi mittavamman Northern Flag -nimisen ilmaharjoitusmuodon suunnittelua jatketaan.
– Harjoitus on tärkeä turvallisuuspoliittinen signaali. Suunnitteluun liittyy myös USA, sanoi Hultqvist.
Pohjoismaista ilmaharjoitustoimintaa tukee nyt myös se, että Islanti on nyt liittynyt rajat ylittävään harjoitusyhteistyöhön.
Pohjoismaisessa puolustuskokouksessa vieraillut sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivoi, että Nato voisi syventää yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa, mukaan lukien Naton ulkopuolella olevat Suomi ja Ruotsi.
Tiiviimpää yhteistyötä voisi Stoltenbergin mielestä tehdä muun muassa tiedonvaihdossa, tilannekuvan jakamisessa, hybridisodankäyntiin liittyvissä asioissa sekä harjoitustoiminnassa.
– Meidän täytyy kehittää yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa entisestään, sanoi Stoltenberg.
Hän ei halunnut neuvoa Suomea tai Ruotsia mahdollisen Nato-jäsenyyden suhteen.
Ruotsissa neljän puolueen porvariallianssi on syksyn aikana asettunut Nato-jäsenyyden kannalle. Sen sijaan nykyinen punavihreä hallitus ei ole valmis Nato-jäsenyyteen, toisti Ruotsin puolustusministeri Hultqvist tiistaina.
Jussi Niinistö muistutti, että Suomessa Nato-jäsenyyteen liittyviä näkökohtia selvitetään.
– Hallitus tulee tarjoamaan polttoainetta keskusteluun Nato-selvityksen kautta, joka tehdään osana ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Se valmistuu syksyllä 2016 tai keväällä 2017, hän sanoi.