Perustuslakiasiantuntija MTV:lle – "Suhtaudun penseästi siihen, että koronapassi saataisiin käyttöön nykylainsäädännöllä"

Koronapassi

Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautianen pitää MTV Uutisten haastattelussa koronapassia hyvänä ajatuksena, mutta uskoo, että se voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan loppusyksystä.

Lain mukaan syrjintää on ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan terveydentilan tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Rautiaisen mukaan koronapassi törmäisi nykyisellään yhdenvertaisuusongelmiin.

– Nykylainsäädännöllä se käytännössä väistämättä johtaa asetelmiin, jotka ovat yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua syrjintää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen näkee, että rajoituksilta vältyttäisiin, kun tilaisuuksissa alettaisiin vaatia asiakkailta koronapassia.

Rautiainen ei pidä Lehtosen ideaa toteuttamiskelpoisena ilman lakimuutoksia.

– Suhtaudun penseästi siihen, että koronapassi saataisiin käyttöön nykylainsäädännöllä.

– Ihmisten erilainen kohtelu on sallittua, jos se perustuu lakiin tai jos sillä on perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite. Se tarkoittanee, että koronapassi menee perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Koronapassi toimisi esimerkiksi tapahtumissa todisteena siitä, että henkilö on saanut rokotteet, tuoreen negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan. 

Rautiainen muistuttaa, että koronapassilla ei voida rajata pääsyä esimerkiksi apteekkeihin, kauppoihin, huoltoasemiin tai muihin välttämättömyyspalveluihin.

– Myös oikeus kulttuurielämään on turvattu ihmisoikeus, joten sitäkään ei voida täysin rajata pois. Joitain käyttöalueita sille varmaankin löytyy.

Työ- ja elinkeinoministeriössä koronapassista valmistellaan parhaillaan pohjamuistiota torstain neuvotteluja varten.