Perusterveydenhuollon valinnanvapaus voi toimia myös maaseudulla – Kiuruvedellä 30 prosenttia vaihtoi yksityisiin palveluihin
Valinnanvapaus perusterveydenhuollossa voi toimia myös haja-asutusalueella. Ylä-Savon alueella palvelusetelikokeilusta on saatu sosiaali- ja terveysministeriön mukaan rohkaisevia tuloksia yksityisten lääkäripalvelujen toimimisesta maaseudulla.
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa palvelusetelikokeilussa on vuoden ajan haettu kokemuksia valinnanvapaudesta perusterveyshuollossa. Mukana on erilaisia alueita suurista kaupungeista yksittäisiin kaupunginosiin. Ylä-Savossa testataan asioita haja-asutusalueen näkökulmasta.
Yksittäisistä kunnista eniten vaihtajia löytyi Kiuruvedeltä, jossa 30 prosenttia kuntalaisista siirtyi yksityiselle puolelle.
– Kiuruvedellä on ollut ongelmia aiemmin lääkäriaikojen saannissa terveyskeskuksesta. Muualla vaihtaminen yksityiselle puolelle on ollut selvästi maltillisempaa, arvioi projektipäällikkö Laura Vuorensola.
Kun Vieremällä vaihtaneita on vain kaksi prosenttia väestöstä, Kiuruvedellä lähes 2 500 kuntalaista oli käyttänyt vaihto-oikeuttaan marraskuun loppuun mennessä.
– Kiuruvesi on yksi esimerkki siitä, että perusterveydenhuollon valinnanvapaus voi toimia myös maaseudulla. Jos alueella tietyt reunaehdot täyttyvät, niin alan yritystoimintaa voi syntyä, vaikka sitä ei olisi aiemmin ollutkaan tarjolla, sanoo ministeriön hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki.
Alan yritystoimintaa voi syntyä, vaikka sitä ei olisi aiemmin ollutkaan tarjolla.
Vuokko Lehtimäki sosiaali- ja terveysministeriöstä
Alkuvuoden aikana palvelusetelikokeilu laajenee viidellä uudella alueella.
– Uusien alueiden myötä saamme lisää maaseutumaisia ympäristöjä mukaan, ja sitä kautta saamme uusia kokemuksia palvelutuotannon kehittymisestä, Lehtimäki arvioi.
Palvelunvaihtajien määrä vaihtelee suuresti alueittain. Viime marraskuun tilanteen mukaan kokeilualueiden 336 000 asukkaasta 16 000 on vaihtanut julkiselta puolelta yksityiselle. Se on 4,8 prosenttia asiakkaista.
Eniten vaihtajia on ollut Hämeenlinnan kaksi kaupunginosaa käsittävässä kokeilussa, jossa 14,5 prosenttia asiakkaista oli vaihtanut palveluntuottajaa.
Ylä-Savon mallissa yrityksille maksetaan rekisteröityneistä asiakkaista kuukausittainen 21,90 euron korvaus. Lisäksi yksityiset perivät asiakkailta asiakaspalvelumaksun, joka olisi tullut maksettavaksi myös julkisella puolella.
Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy on perustettu juuri valinnanvapauskokeilua silmällä pitäen.
Kaksi yrittäjinä toimivaa lääkäriä, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan työllistävä yritys oli joulukuun alkupuoleen mennessä saanut lähes 2 500 kiuruvetistä asiakkaikseen. 80 prosenttia rekisteröityneistä asiakkaista on myös käyttänyt palveluita.
– Ei perusterve ihminen mieti terveyspalvelujen järjestämistä. Asia tulee ajankohtaiseksi vasta kun sairastutaan. Samalla sitten rekisteröityy muitakin perheenjäseniä, ja nämä ovat niitä, jotka eivät ole vielä palveluita käyttäneet, sanoo lääkäri Sami Salminen Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:stä.
Nykymuodossaan valinnanvapauskokeilut ovat päättymässä vuoden lopussa. Sen jälkeen käynnistyvät pilottihankkeet, ja sote-myllerrys odottaa vuonna 2020.
– Perusterveydenhuollossa riittää töitä pienemmillekin lääkäriyrityksille. Se ei näyttäisi myöskään hyvältä, jos sote-uudistus päätyisi malliin, jossa mukana olisi vain julkinen sektori ja kolme isoa valtakunnallista toimijaa, Salminen sanoo.