Perussuomalaisten mollaamisessa ei ole mitään mieltä, uskoo keskusta-aktiivi – “Jos haukumme ja syyllistämme, niin…“

Kuntavaalit

Keskustan kärki kuntavaaleihin ei voi olla perussuomalaisten arvosteleminen, sanoo keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti.

Hän muistuttaa, että vaaleissa kyse on ennen kaikkea poliittisesta linjasta.

– Jos haukumme ja syyllistämme ne, jotka ovat syystä tai toisesta siirtyneet meiltä persuihin, niin pidämme kyllä huolen siitä, etteivät he takaisin tulekaan, Kaisanlahti kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

– Eri asia on, jos tarkoituksena onkin vaihtaa puolueen kannattajapohja. Mutta voin vakuuttaa, että punavihreältä suunnalta meille ei juuri uusia äänestäjiä tule, vaikka vääntäisimme itsemme millaiseen asentoon tahansa, Kaisanlahti jatkaa.

Kaisanlahti on pitkän linjan keskustavaikuttaja. Hän on työskennellyt muun muassa Katri Kulmunin erityisavustajana ja ollut puolueen eurovaaliehdokkaana.

Hän pohtii, että keskustan asemoitumisessa suhteessa perussuomalaisiin näkyy nyt paniikkiratkaisun piirteitä.

– Vaatimukset siitä, että perussuomalaisia pitäisi alkaa kohdella äärioikeistona, merkitsevät tosiasiallisesti sitä, että keskusta asemoisi itsensä ulos mahdollisesta porvarihallituksesta – ja sitoisi itsensä osaksi punavihreää blokkia. Se olisi lopullisen tuhon tie, Kaisanlahti lataa.

Aiemmin tällä viikolla keskustan ministeriryhmän pääsihteeri Anna-Mari Vimpari kirjoitti Suomenmaassa, että perussuomalaiset on äärioikeistolainen puolue ja sellaisena sitä pitää myös ryhtyä keskustassa ja julkisuudessa käsittelemään.

Kaisanlahti jatkaa, että toisissa puheenvuoroissa on maltillisemmin sanankääntein koetettu vedota, että vaaleissa on kyse toimintatavoista ja yhteistyöstä – ja että keskustaa pitää sen takia äänestää.

– Tässäkin on piiloviesti, että perussuomalaiset eivät ole yhteistyön rakentajia, ja ilmeisesti kuvitellaan, että tämä viesti jotenkin uppoaa äänestäjiin.

Kaisanlahdella on mielessä myös avaimia puolueen nousuun. 

– Omaa linjaa on kirkastettava, keskustalaisen aatteen ytimen on näyttävä poliittisissa ratkaisuissa, menneistä virheistä on irtisanouduttava selkeästi senkin uhalla, että joku siitä loukkaantuu – eikä hallituksessaan tarvitse roikkua hinnalla millä hyvänsä.

Tärkeintä on nyt keskittyä kuntavaaleihin, sillä hyvällä ehdokashankinnalla voi pelastaa paljonkin vaalituloksesta.

– Se edellyttää määrätietoista työtä ja sitä, että puolueen työntekijät ja puolueaktiivit käyttävät nyt tulevat viikot kaiken liikenevän aikansa ehdokaslistojen keräämiseksi ja kartuttamiseksi, Kaisanlahti kirjoittaa.

Kommentit (7)

 • VAAN YKS

  Mitä mitä, ettäkö jos syyttää vaikka mistä niin sitten ei muka palaa takaisin? Pötyä, ei kun maksimia pilkkaamistä sillähän asia paranee ja kansa kiittää vaalien jälkeen 😉

 • Lukija69

  Kaisanlahden kirjoitus on paras, mitä Suomenmaassa on pitkään aikaan julkaistu. Tällaisia lisää.

  Uskon, että nimenomaan kirkastamalla omaa politiikkaa ja etenkin aluepolitiikan ja itsenäisen Suomen merkitystä, kannatus nousee varmasti.

  Lisäksi PS haukkuminen lisää niiden kannatusta. Totta kai!

 • Lukija90

  L69 kaa olen samaa mieltä Janne Kaislanlahden mielipiteitä pitkään seuranneena. Jospa tällaisia päättäjiä olis edes kapallinen. Vimparin kirjoitus oli hyvin heikko. Kas kun valittiin korkeaan tehtävään. Hänen valinta juuri kertookin puolueen surkeasta tilasta. Kepu on naiselitistein etääntynyt lähes täysin tavallisen kantasuomalaisen arjesta ja isänmaan arvoista. Satakielen lirkutuksin omien erilaiset mielipiteet käännetään tuomitsevin kielenkannoin ja syyllistetään punavihreillä termeillä.

 • Lukija9

  Vai niin, että silitystä sinne, silitystä tänne. Myötäilyä sinne tänne, niin kyllä jää kepun linja pimentoon. Ei kun raakaa omintakeista, kantaaottavaa peliä kehiin. Vain nynnyt istukoot kädet ristissä ja hokekoot: ”Kyllä, kyllä, mutta kun, mutta kun… Valitetaan, että Kepu on etääntynyt suomalaisten arjesta. Näin on käynyt kaikkia syleilevän politiikan seurauksena. Homma alkoi jo Sipilän kaudella, kun hänet jätettiin vanhojen patujen toimesta yksin pajaansa takomaan. Kukaan ei vaivautunut tukemaan häntä. Olin tämän hallituskauden alussa sitä mieltä, että Kepun mukaanlähtö oli paha virhe. Välillä jo näytti meno joltisenkin hyvältä, mutta nyt ulkopuoliset paineet ja tämä sisäinen repiminen vie kohta hienosti sanottuna tuhkatkin pesästä.- Tämä kevät on aikaa, jolloin Keskustan on ryhdistäydyttävä ja harkittava hallituksesta lähtemistä. Puolueen sopii hetkeksi lopettaa hyssyttely isänmaan asialla olemisesta. Vaaleihin on aikaa. Pitää antaa toistenkin alkaa ottamaan vastuuta. Hallitus joko seisoo tai kaatuu. Se ei ole Keskustan ongelma. Keskustan ongelma on hajanaisuus!

 • Lukija64

  Se, että halutaan asemoida persut puolueena ohjelmien ja tekojen kautta, ei ole mollaamista. Eikä tosiaankaan kyse ole siitä, että analysoinnilla osoiteltaisiin kaikkia persuja äänestäviä.
  Eri mieltä asioista voidaan ja joskus pitääkin olla, mutta rajansa kaikella. Se missä raja kulkee, tulee kyllä näyttää yhteistyökumppaneille. Pohjimmiltaan kyse on arvoista ja niitähän ei muutella päivän kurssien mukaan.
  Hallitusneuvotteluissa mikään puolue ei saa kaikkea haluamaansa mutta mihin tahansa ei myöskään pidä suostua. Liikumavaran määrrittelee ohjelman kokonaisuus.
  Kuitenkin sitä mieltä, että puolueen katto on liian korkealla ja seinät leveällä. Mutta ei Keskusta ole myöskään etujärjestö.
  Vaaleihin on vielä aikaa ja politiikassa viikkokin on joskus pitkä aika.

 • Mustikka

  Olipa hyvä kirjoitus. Perussuomalaisten ja Keskustan äänestäjät ovat ainakin maaseudulla hyvin samanlaisia tervejärkisiä ihmisiä, arvostavat rehellisiä työtä tekeviä ihmisiä. Kurvisen, Vimparin ja Rovaniemen miehen räyhäämiset ja vihjailut karkottavat ainakin nämä ihmiset Keskustasta.

 • Lukija24

  Järkevän oloinen kaveri.
  Kaikkia puolueita on arvioitava asiaperusteisesti.
  Leimakirveiden heiluttelu ilman asiaperusteita on kyseenalaista ja kääntyy heiluttelijan omaan nilkkaan.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen