"Perhevapaat ei ole työllisyyspolitiikkaa" – Saarikon mukaan uudistus on keskustalle mieluinen

Politiikka

Tänään voimaan tullut perhevapaauudistus on perheille parannus, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko toteaa.

– Keskustalle malli on mieluinen ja se täyttää hyvin asettamamme tavoitteet, Saarikko linjaa Facebookissa.

Hän uskoo, että uuden perhevapaamallin myötä suomalaiset perheet ja perheellistymistä toivovat nuoret saavat ansaitsemaansa ennustettavuutta tulevaisuutensa tueksi.

– Lukuisissa erilaisissa tutkimuksissa perheet ovat toivoneet, että ansiosidonnaisten vapaiden kestoa pidennetään, perhevapaiden käyttöä joustavoitetaan ja kotihoidon tuki säilytetään. Suuri osa perheistä on toivonut järjestelmää, joka mahdollistaa hoivavastuun tasaisemman jakautumisen ja isien nykyistä laajemman perhevapaiden käytön.

Isien perhevapaiden käyttöön tulee nyt kannustaa niin perhevapaajärjestelmän kuin työpaikkojen suunnasta, Saarikko toteaa.

– Kädenjälkemme hallitusohjelman perhevapaakirjauksissa on vahva ja tässä esityksessä tuo kädenjälki on nyt päiviksi ja pykäliksi purettu.

Saarikon mukaan keskeisimpiin keskustalaisiin linjauksiin uudistuksessa kuuluvat isien hoivavastuun vahvistaminen ilman, että äitien vapaita leikataan, joustot vapaiden käytössä sekä kotihoidontuen säilyminen nykymuotoisena.

– Uudistus tehdään ensisijaisesti lasten ja perheiden arjen ehdolla, perhevapaat ei ole työllisyyspolitiikkaa.

– Minulle todellista tasa-arvoa on se, että nainen saa toteuttaa omannäköisiään elämänvalintoja. Sama pätee isiin ja perheisiin kokonaisuutena. Todellisessa tasa-arvossa emme määrittele toisille naisille tai perheille ainoaa oikeaa tapaa hyvään elämään, Saarikko linjaa.

Hän toteaa, että osana perhevapaauudistuskokonaisuutta on nyt luotu myös uusi omaishoitovapaa. Työntekijällä on oikeus viiteen palkattomaan vapaapäivään, jotka voi käyttää sairaan läheisen auttamiseen.

Perhevapaauudistus, joka on perheille parannus. 💚 Perhevapaauudistus astuu voimaan tänään. Keskustalle malli on…

Julkaissut Annika Saarikko Maanantaina 1. elokuuta 2022