Keskustan Aittakumpu löytää suomalaisesta lapsi- ja perhepolitiikasta "häpeäpilkun"– "Viisilapsisen perheen lapsilisiä tulisi korottaa noin 400 euroa"
Tilastokeskuksen heinäkuussa julkaisemien tietojen syntyvyyden laskusta pitäisi hätkäyttää kaikkia poliitikkoja, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.
— Alhainen syntyvyys on Suomen suurimpia ongelmia, hän toteaa tiedotteessa.
Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan tammi-kesäkuussa 2022 syntyneiden määrä oli vuodesta 1900 alkaneen mittaushistorian alhaisin, 22 180 lasta. Lapsia syntyi 2 453 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.
Aittakumpu toteaa, että alhainen syntyvyys haastaa koko hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä, eläkejärjestelmän rahoitusta ja työvoiman saantia.
Aittakummun mukaan hallituksen tulee jatkaa myönteistä perhepolitiikkaa ja tehdä syksyn budjettiriihessä perheellistymistä ja lapsiperheitä tukevia päätöksiä.
Hän korostaa, että myös huolestuttavasti yleistynyttä lasten ja nuorten pahoinvointia tulee ennaltaehkäistä tukemalla koteja ja vanhemmuutta, koska perhe on lasten hyvinvoinnin perusta.
— Nyt lapsiperheet ovat entistä ahtaammalla elinkustannusten nousun vuoksi. Tarvitaan rohkeaa ja päämäärätietoista väestöpolitiikkaa, joka rohkaisee perheen perustamiseen ja vahvistaa lasten ja perheiden hyvinvointia.
Aittakumpu muistuttaa, että paljon hyvää on tehtykin. Tänään tulivat voimaan hallituksen päättämä perhevapaauudistus ja sosiaaliturvaetuuksien ylimääräinen indeksikorotus.
— Perhevapaauudistus lisää vanhempien valinnanvapautta ja indeksikorotus tuo helpotusta monille lapsiperheille, mutta valitettavasti se ei koske lapsilisää.
Aittakummun mukaan lapsilisiä tulee korottaa ja ne pitää sitoa indeksiin. Hän teki asiasta lakialoitteen keväällä 2022.
— Lapsilisän arvo on laskenut 34,2–42,4 prosenttia vuodesta 1994 vuoteen 2022. Tämä on suomalaisen lapsi- ja perhepolitiikan häpeäpilkku.
– Päästäksemme vuoden 1994 tasoon esimerkiksi ensimmäisestä lapsesta maksettavaan lapsilisään tulisi tehdä 50 euron korotus. Viisilapsisen perheen lapsilisiä tulisi korottaa noin 400 euroa.
Aittakumpu odottaa nyt vahvaa jatkoa hallituksen aktiiviselle ja kannustavalle perhepolitiikalle.
— Perheitä ja perheellistymistä tukevia päätöksiä tällä hallituskaudella ovat olleet muun muassa yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisien korotus, opintorahan huoltajakorotuksen nosto, alaikäisten poliklinikkamaksujen poisto, äitien ja isien valinnanvapautta lisäävä perhevapaauudistus, varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ja toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuus, hän listaa.