Pelialan isot nimet jälleen verolistan kärjessä – terveysteknologia toi myös hyviä tienestejä

Verotiedot

Peliyritys Supercellin tutut nimet nousivat myös tänä vuonna verotietoihin perustuvien tienestilistausten kärkeen.

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen, joka sai ansio- ja pääomatulona yhteensä 109,9 miljoonaa euroa. Toisena oli saman yrityksen luova johtaja Mikko Kodisoja 98,2 miljoonan euron ansio- ja pääomatulojen potilla.

Kolmatta sijaa yhteenlaskettujen ansio- ja pääomatulojen listalla pitää terveysteknologiaan erikoistuneen Planmecan perustaja ja omistaja Heikki Kyöstilä.

Neljänneksi listalla sijoittui Lehto Groupin johtoryhmään kuulunut Asko Myllymäki noin 40,5 miljoonan euron ansio- ja pääomatuloilla.

Myös pelkillä verotettavilla ansio- tai pääomatuloilla tarkasteltuna supercelliläiset nousivat listausten kärkeen.

Ilkka Paananen sai verottajan suoraan medialle luovuttamien tietojen mukaan verotettua pääomatuloa noin 92 miljoonaa euroa ja ansiotuloa noin 17,6 miljoonaa euroa ja oli näin molempien listausten ykkönen. Toista sijaa pitää näilläkin listauksilla Mikko Kodisoja noin 83 miljoonan euron pääomatuloilla ja noin 15,3 miljoonan euron ansiotuloilla.

Verotiedot eivät kerro kaikkea suomalaisten tulotasosta. Palkkatuloja verotiedot kuvaavat varsin kattavasti, mutta pääomatuloja vain osin, kertoo Veronmaksajien keskusliitto. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden osingoista saadusta tuloista osa on verovapaata, jolloin ne eivät näy verottajan tiedoissa.

Verohallinnon tiedoissa ei myöskään näy tuloja, jotka verotetaan ulkomailla.

Tänä vuonna Verohallinnon medialle suoraan luovuttamista verotiedoista puuttuvat ne yli 100 000 euroa tuloja saaneet suomalaiset, jotka vastustavat tietojensa luovutusta.

Suurituloiset ovat ensi kertaa voineet estää verotietojensa luovuttamisen suoraan medialle. Verohallinto on kertonut hyväksyneensä yli 200 tällaista hakemusta.

Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus.