Paperittomuus ja katoavat pakolaiset yhä maahanmuuton ongelmana
Vaikka pakolaisvirta on kevään aikana hidastunut, ongelmat eivät suinkaan ole ohi.
Näin arvioivat Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen, UNHCR:n lakimies Thomas Bergman ja itävaltalaispoliitikko Michael Spindelegger eduskunnan suuren valiokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan järjestämässä maahanmuuttoa koskevassa kuulemisessa.
Ongelmia aiheuttavat edelleen paperittomat maahantulijat sekä palautettaviksi määrätyt pakolaiset, jotka katoavat käsittelykeskuksista tai vastaanottokeskuksista.
Suomeen saapui viime vuoden aikana 32 475 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on kotoisin Irakista.
Tällä hetkellä paossa kotimaassaan tai sen ulkopuolella elää maailmassa yhteensä peräti 60 miljoonaa ihmistä. Heistä 20 miljoonaa on paossa kotimaansa ulkopuolella.
Vaikka Eurooppaa pidetään suurena pakolaisvirran kohteena, 85 prosenttia tästä väestä on paennut naapurimaihin Aasiassa, Itä-Afrikassa ja Lähi-Idässä.
Eurooppaan on vuonna 2016 tullut Välimeren reitin kautta yli 200 000 pakolaista, joista 2510 ihmistä on hukkunut.
Rajavartiolaitoksen Laitisen puheessa korostuikin meripelastusresurssien parantaminen. Hänen mielestään myös rajavalvontaa pitäisi tehostaa.
– Kansainvälisen suojelun ja rekisteröinnin tulisi tapahtua jo kolmansien maiden sisällä, Laitinen ehdotti.
Ratkaisuksi ehdotettiin myös tehokkaampaa kotouttamista sekä toimivamman rekisteröinti- ja palautussysteemin kehittämistä.
Sen lisäksi puhuttiin humanitäärisen avun ja kehitysyhteistyön tehostamisesta.
– Myös salakuljetusta vastaan pitäisi taistella. Ihmiset eivät luota EU:n järjestelmään ja lähtevät kotimaastaan omatoimisesti.
– Kestäviä ratkaisuja ei vielä ole, sillä kotiinpaluu ei onnistu, koska kriisit ovat koko ajan pidempikestoisia, UNHCR:n Bergman sanoi.
Ongelmana on myös se, että digiaika mahdollistaa ennennäkemättömällä tavalla verkostoitumisen, reittien vaihtumisen ja kommunikoinnin.