Pakotekierre Kiinan ja Yhdysvaltain välillä uhkaa jo maailmantaloutta – Nordean pääekonomisti: "Nämä ovat aina sellaisia vaaran paikkoja"

Talous

Hongkongin kiristynyt tilanne ja mahdollinen pakotekierre Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä voi nakertaa maailmantaloutta.

Nordean pääekonomistin, Kiinaan erikoistuneen Tuuli Koivun mukaan mahdolliset pakotteet voivat heikentää yhdysvaltalaisten mahdollisuuksia toimia Kiinassa sekä toisinpäin.

–  Nämä ovat aina sellaisia vaaran paikkoja. Niin kuin Venäjällä on nähty, pakotehommat voivat olla hyvinkin haitallisia. Kun liiketoimintaympäristö heikentyy, niin vaikka ne eivät yksittäisinä päätöksinä tunnu kovin suurilta, on se kaikki pois siitä vauhdista, ja pitkällä aikavälillä kumuloituukin aikamoiset seuraukset hyvinvointiin, Koivu arvioi STT:lle.

Vastakkainasettelu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä kiristyi keskiviikkona Suomen aikaa, kun presidentti Donald Trump ilmoitti peruvansa presidentin asetuksella Hongkongin erityisaseman, joka on taannut alueelle muun muassa kauppaan, tulleihin ja matkustamiseen liittyviä etuja.

–  Hongkongia kohdellaan jatkossa samoin kuin Manner-Kiinaa – ei erityisetuja, ei taloudellista erityiskohtelua, ei arkaluontoisen teknologian vientiä, Trump sanoi mediatilaisuudessa.

Trump myös allekirjoitti tiistaina lain, joka mahdollistaa sanktiot muun muassa pankeille, joiden kautta kulkee kiinalaisviranomaisten ja Hongkongin poliisin merkittävää rahaliikennettä.

Muutokset liittyvät Kiinan masinoimaan, länsimaiden kritisoimaan Hongkongin turvallisuuslakiin.

Lain myötä muun muassa separatismi ja kumouksellinen toiminta on kriminalisoitu. Yhdysvaltojen mielestä se käytännössä tuhoaa Hongkongin itsehallinnon.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen sanktiolaki on ”pahansuopaa panettelua”. Maan ulkoministeriön mukaan Kiina aikoo vastata pakotteilla, jotka tulevat kohdistumaan muun muassa yhdysvaltalaisiin toimijoihin.

Nordean Koivun mukaan Hongkongin erityisaseman poistaminen itsessään ei tuo järisyttäviä vaikutuksia.

–  Hongkongissa itsessään ei ole käytännössä enää tuottavaa teollisuutta, joten sen merkitystä pidän pienempänä. Mutta sitten ovat nämä epäsuorat linkit, joita tämä aiheuttaa, Koivu sanoo ja viittaa Kiinan lupaamiin vastatoimiin.

Hongkongin kannalta Koivu pitää haitallisimpana itse turvallisuuslakia, joka on luonut alueen liike-elämään paljon epävarmuutta. Hän ei silti usko, että Hongkongin asema rahoituskeskuksena murenee hetkessä, niin tärkeä solmukohta se on rahavirroille.

Koivun mukaan menee aikaa ennen kuin tiedetään, mikä on epävarman tilanteen vaikutus suomalaisyrityksille. Hongkong on ollut Aasian markkinoille hamuaville suomalaisyrityksille helppo asemapaikka.

–  Sieltä on löytynyt apua ja neuvoja pyrkiä Manner-Kiinan markkinoille.

Hongkongin merkitys tässä suhteessa on tosin jo pienentynyt viimeisten 20 vuoden aikana.