Pakkotestauksia ryyditettiin palopuhein – Kiuru näki itsensä tiukemman rajasääntelyn pioneerina, Zyskowicz sätti perustuslain ”ylikireää” tulkintaa

Eduskunta

Hallituksen esitys koronan pakkotestauksista esimerkiksi maan rajoilla sai eduskunnalta kiitosta, joskin sen valiteltiin saapuvan jo aivan liian myöhään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) luonnehti itseään tiukemman rajasääntelyn pioneeriksi, ja muistutti, kuinka vaikea hänen oli ottaa asia esille elokuussa. Tuolloin kiisteltiin koronaa levittäneistä Skopjen-lennoista.

– Muistatte, millä lailla tukka meinasi lähteä päästä, sen verran kovaa oli keskustelu.

– Olisin elokuussa ollut valmis tosi koviin toimenpiteisiin, ja silloin ei ollut sellaista eduskuntaa, joka olisi käyttänyt tässä moodissa puheenvuoroja.

Kiurun mukaan perusoikeuksia joudutaan nyt eduskunnassa katsomaan ”laajalla kädellä”.

– Minulle se juttu käy niin, että jotta ihmisten hoidosta ei tarvitse säästää, kun tartuntojen määrä rupeaa nousemaan, niin meidän täytyisi tehdä kaikkemme, että niitä tartuntoja ei tule.

Kiurun mukaan terveysturvallisuuden haltuun saamiseksi tarvitaan rajojen volyymin merkittävää laskua.

– Ja siitä ei ole ollut pitkään aikaan yksimielisyyttä, nyt siitä on, ja olen siitä hirveän tyytyväinen.

Pakolliseen tarkastukseen voitaisiin tartuntatautilain muutoksen jälkeen määrätä esimerkiksi satamissa tai lentokentillä oleskelevat tai tietyllä lennolla tai laivalla olleet ihmiset.

Lainmuutos ei koske kuitenkaan pelkästään rajanylityksiä. Aluehallintovirasto voisi määrätä esimerkiksi tietyllä paikkakunnalla, työpaikalla tai laitoksessa oleilleet henkilöt terveystarkastukseen, jos paikoissa on aihetta epäillä tartuntoja.

Kokoomuskonkari Ben Zyskowicz syttyi jopa suoranaiseen palopuheeseen arvostellessaan liiallista ahdasmielisyyttä perustuslain tulkinnassa. Zyskowicz näki sen viivyttäneen pakollisia rajatestauksia merkittävästi.

– Onko tämä suomalainen ylikireä perusoikeus- ja perustuslakitulkinta hyvä asia? Ei ole. Se ei ole hyvä asia, kun asioita tarkastellaan vain yhden perusoikeuden näkökulmasta eikä tehdä perusoikeuspunnintaa, jossa toiseen vaakakuppiin siinä vaa’assa asetetaan muiden ihmisten perusoikeudet.

Zyskowicz sanoi olevansa tietenkin itsekin sitä mieltä, että pakollinen rajalla otettu koronatesti loukkaa ihmisen henkilökohtaista vapautta.

– Mutta entä ne sadat ihmiset, jotka ovat sairastuneet Suomessa tähän virukseen sen takia, että tämä virus on rajan yli tullut niiden kuukausien aikana, joina tätäkin nyt käsiteltävänä olevaa asiaa on sählätty?

Zyskowicz kehotti laittamaan toiseen vaakakuppiin muiden ihmisten perusoikeudet.

– Älkää tarkastelko asioita vain niiden yksien ihmisten kannalta, tässä tapauksessa nyt rajan yli saapuvien ihmisten kannalta, hän vetosi.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz huomautti, että rajan vuotaminen on rajan ominaisuus. Nyt tehtävän muutoksen avulla voidaan paremmin tarkistaa se, onko rajan yli tulevilla tartuntaa.

Adlercreutz varoitti myös liian helppoihin ratkaisuihin tarttumisesta etsittäessä ratkaisua monimutkaiseen ongelmaan.

– Kyllä tämä on tärkeä esitys, muttei tämäkään kaikkea ratkaise. Tartunnat tapahtuvat pääosin työpaikoilla, pääosin perheissä, pääosin julkisissa kohtaamisissa. Vaikka me nähdään raja ratkaisevana, niin kyllähän meillä tämä virus on ollut tässä jo vuoden päivät. Ei raja oleellisesti ole tuonut tähän suurta lisäpainetta enää pitkään aikaan, Adlercreutz näki.