Pakkasta putkissa, tulta takassa – huomioi nämä kodin riskit lämpötilan sahatessa

Sääilmiöt

Lämpötilat vaihtelevat usein nopeasti talvikuukausina. Ensin saattaa olla kovia pakkasia, sitten mittari näyttää nollaa.

Talvisäiden taitekohdissa asuinkiinteistöissä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin putkien kuntoon sekä lämmityksen ja liukkauden riskeihin, muistuttaa LähiTapiola tiedotteessa.

Pakkasella jäätyneet käyttövesiputket joutuvat koville sään nopeasti lauhtuessa tai jäätyessä pian sen jälkeen uudestaan. Kotona putkivuoto huomataan usein nopeasti, mutta etenkin mökillä vettä saattaa tihkua pitkään.

– Hurjimmissa tapauksissa lattialle on ehtinyt muodostua parinkymmenen sentin paksuinen jääkerros. Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää edes muutamaksi päiväksi tyhjilleen, korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta neuvoo.

Putkien jäätymisen ehkäisemiseksi rakennuksessa kannattaa pitää riittävää peruslämpöä. Lämmön kiertoa voi edistää jättämättä väliovet auki ja poistamalla seinien läheisyydessä olevia kalusteita. Vanha keino on jättää kovalla pakkasella hana hieman tiputtamaan yöksi.

Toinen riski talvikeleillä liittyy lämmitykseen. 

LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen toteaa tiedotteessa, että kodin lämmittäjän kannattaa pelata varman päälle, jottei kovista pakkasista tulisi sanonnan mukaisesti tulipalopakkasia.

– Jos tulisijaa ei ole käytetty pitkään aikaa, kannattaa lämmitys aloittaa pikkuhiljaa ja lisätä puita maltilla. Äkillinen tulisijan lämmitys saattaa aiheuttaa vaurion tulipesään tai savuhormiin tai pahimmillaan sytyttää tulipaloa.

Puut kannattaa tuoda ennen tulien pitoa hyvissä ajoin sisään lämpenemään. Puu palaa parhaiten ja puhtaimmin kuivana.

Määttänen muistuttaa myös pattereiden ja lisälämmittimien riskeistä.

– Erityisen tarkkana kannattaa olla liikuteltavien rakennuslämmittimien kanssa. Niissä on yllättävän suuret varoetäisyydet.

Kolmas kelien vaihtuvuuteen liittyvä riski on kotipihassa liukastuminen. Todellinen pääkallokeli saattaa liittyä juuri nopeisiin muutoksiin lämpötilassa.

Liukastumisista johtuvat kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain tuhansia loukkaantumisia ja myös vakavia vammoja.

LähiTapiolasta muistutetaan, että liukkauteen voi ennalta varautua seuraamalla liukkaan jalankulkusään varoituksia, varaamalla liikkeellelähtöön enemmän aikaa ja vetämällä lähtiessä liukuesteet tai nastakengät jalkaan.

Myös pihan hiekoitus on yksi keino.