Orpo löi hallitusta Irwinillä – rempseää laulutaiteilijaa on siteerattu eduskunnassa ennenkin

Eduskunta

”Meno on kuin Irwin Goodmanin rallissa: ”kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan”, siteerasi oppositiojohtaja Petteri Orpo takavuosien suosikkilaulajaa eduskunnan budjettiavauksessa.

Edesmennyttä laulutaiteilijaa Irwiniä eli Antti Hammarbergia (1943–1991) ja hänen Vexi Salmen (1942–2020) riimittelemää tuotantoaan on käytetty retorisena astalona eduskunnan istunnoissa ennenkin.

Eduskunnan pöytäkirjoista ilmenee, että hittejä ovat olleet varsinkin laulajan varhaiset protestihenkiset kappaleet Ei tippa tapa, Kun ei rahat riitä ja Autolla Kanarian saarille.

Lisäbudjettikeskustelussa 19.6. 2006 keskustan Mikko Alatalo otti Irwinin säestyksellä puheeksi sakkovangit.

– Kun Irwin aikoinaan lauloi, että ”autolla Kanarian saarille”, niin pitäisikö todellakin näitä työsiirtola- ja muita mahdollisuuksia uudelleen ottaa käyttöön, koska ei ole mitään järkeä näitä sakkovankeja pitää vankilassa.

Kokoomuksen Lyly Rajala muisti saman Irwinin kappaleen ruotiessaan sakkorangaistuksia 12. elokuuta 2008.

– Poliisi on usealta taholta myös ehdottanut korvaavaksi rangaistukseksi työsiirtolaa, niin kuin meillä aiemmin olikin. Sinne voitaisiin laittaa myös rattijuopot ihan niin kuin muinoin Seutulan lentokenttätyömaalle. Siitähän muun muassa Irwin levytti aiheesta laulun ihan omasta kokemuksestaan.

SDP:n Timo Harakka muisti puolestaan Irwiniä keskustelussa arvonlisäverotukseen taiteilijoita varten tehtävistä muutoksista.

– Raha-asiansa törttöilleen taiteilijan myytti voidaan toivottavasti unohtaa. Irwin Goodman olisi ollut parempi ja pitkäikäisempi artisti, jos hänen Ryysyrantaansa ei olisi täytynyt pakkohuutokaupata.

Välikysymyskeskustelussa kansalaisten toimeentulon turvaamisesta 15.3.2001 ilmeni, että keskustan keuruulainen pastorikansanedustaja Lauri Oinonenkin oli Irwininsä kuunnellut.

– Tänä aikanahan jokainen kuitenkin jostakin saa jonkin verran rahaa, mutta tullaan siihen, mitä laulutaiteilija Irwin lauloi 60-luvulla sanoittajansa sanoin, ”kun ei rahat riitä”.

Samaan ralliin viittasi SMP:n Sulo Aittoniemi 5. joulukuuta 1991 keskustelussa hallituksen vuoden 1990 ulkosuhteita koskevasta toimenpidekertomuksesta.

– Tuli mieleeni se vanha Irwinin laulu, että ”kun ei rahat riitä, jukulauta”. Minä sanoisin, että jos meillä on vain rahaa jakaa joka puolelle, asia on ihan hyvä. Mutta kun mennään vuosi kaksi eteenpäin, tarve Neuvostoliiton suuntaan avustamiseen on niin suuri, että meillä eivät varat riitä nykyisten kehitysmaiden avustamiseen ja Neuvostoliiton suuntaan.

Käsiteltäessä pääministerin ilmoitusta Suomen markan kiinnittämisestä Euroopan valuuttajärjestelmään 24.10.1996 perussuomalaisten Raimo Vistbacka sanaili näin:

– On äärimmäisen vakava aja vaarallista, että yhä useampi työtön joutuu kysymään Irwin Goodmanin laulun sanoin, eikö millään ole enää mitään väliä. Kukin selvitköön itse. Missä on se talvisodan Kaveria ei jätetä -henki? Tilalla on Kaverille ei jätetä tai Kaverista jätettä -linja.

Irwiniin on viitannut useaan otteeseen myös useamman puolueen riveissä eduskunnassa istunut ex-muusikko Pertti ”Veltto” Virtanen. Budjetin lähetekeskustelussa 13.9.1995 tamperelaisedustaja kehitti suoranaisen Irwin-aiheisen potpurin:

– Mutta aivan kuten Irwin sanoi aikoinaan-tietysti tämä ei sovi nykyhallitukselle, koska se kukka on poistunut siltä toiselta -suunnilleen, että ”haistakaa kukkanen koko valtiovalta, kun ette osaa muuta kuin verottaa”. Tarkoitan sitä entistä ruiskukka-aikaa, mutta sitten tietysti, kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta, saattoi ottaa taas vähän sotaisemman leijonan siihen – siis tällainen kukkasen hallitus, Irwinin kielellä. Irwin muutenkin kuvasi tätä tilannetta yllättävän ansiokkaasti puhumalla Manusta, joka oli ”nuuka ja tarkka, Manu vippaa muutama markka”. Manu oli siihen aikaan tätä mieltä, paljon ennen näitä aikoja, jolloin on menettänyt kokonaan kykynsä. Puhumattakaan, että osa kansaa metsikössä puolukoita poimii.

– Vielä sanoisin, että Irwin sanoi myös tämän komeasti: ”Meni, saakeli, rahahommat pieleen, peppu aukesi komeasti näin”, Veltto lisäsi.

Virtasen jälkeen puheenvuoron ottanut valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) arveli, ettei valitettavasti pysty samaan tyyliin, ”mutta ehkä se ei ole kovin valitettavaakaan.”