Onko EU:sta tullut Kiinan sylikoira, Elsi Katainen ja Miapetra Kumpula-Natri? – Katso Suomenmaan Meppistudio tästä

29https://www.youtube.com/watch?v=qVpKLqm3mog&feature=youtu.be
Meppistudio

Euroopan unioni on ollut turhankin naiivi Kiinaan liittyvien turvallisuuspoliittisten uhkien suhteen, arvioi europarlamentaarikko Elsi Katainen.

Hän keskusteli EU:n ja Kiinan suhteista Suomenmaan Meppistudiossa yhdessä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) kanssa.

Kataisen mukaan EU on herännyt liian myöhään Kiinan innokkuuteen investoida ympäri Eurooppaa ja maailmaa.

Aihe on puhuttuanut laajasti koko Eurooppaa viime vuosina. Huolta ovat herättäneet etenkin satamiin, tehtaisiin, teknologiaan ja muihin strategisesti tärkeisiin kohteisiin kohdistuvat isot taloudelliset panostukset.

– Kiina ei ole enää mikään kehitysmaa ja niiltä on pystyttävä vaatimaan tasavertaista toimintaa ja samoilla säännöillä pelaamista, Katainen sanoi.

Katso uusin Meppistudio tästä:

Meppistudio: Kiinan ja EU:n suhteet

Kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein on pelätty olevan merkittävä väline Kiinan harjoittamaan eurooppalaisten vakoiluun. Huawei on maailman huippua tulevaisuuden 5G-verkkojen kehittämisessä.

Kumpula-Natrin mukaan aihe on nyt EU:ssa ja muuallakin ”erittäin ison luupin alla”.

– Jo tämä luupin alle joutuminen on avannut Huawein toimintaa ja toivottavasti myös sitten rehdimpää toimintaa voidaan rakentaa sen pohjalle.

Katainen ja Kumpula-Natri näkivät korjattavaa myös EU:n tavassa puuttua Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin.

Kiinan jo ennestään ongelmia sisältäneen ihmisoikeustilanteen on raportoitu jopa heikentyneen viime aikoina.

Kumpula-Natri myönsi, että EU on tavallaan Kiinalle eräänlainen sylikoira, joka ei viitsi räksyttää ihmisoikeuksista, koska hyvien suhteiden taloudellinen merkitys on niin suuri.

Esimerkiksi Kreikka esti aikanaan YK:ssa Kiinan ihmisoikeuskysymysten kritisoinnin sen jälkeen, kun kiinalaiset olivat ostaneet talouskriisin aikaan Pireuksen sataman kreikkalaisilta.

– Rinnakkaisen yhteiselon ja yhteistyön täytyy pitää sisällään myös ihmisoikeusloukkausten huomioinnin, Kumpula-Natri sanoi.

Kiina ja EU sopivat viime viikolla Brysselin huippukokouksessaan yhteisestä julkilausumasta, jossa sovittiin vastavuoroisuuteen perustuvasta kauppakumppanuudesta.

Kumpula-Natrin mukaan on kuitenkin syytä epäillä, että Kiinan lupauksiin voisi täydellisesti luottaa, sillä Kiina on ollut hyvin haluton edistämään esimerkiksi EU:n ja Kiinan sopimaa strategista kumppanuutta.

Kataisen mukaan sopimukset ovat kuitenkin hyvä alku sille, että vastavuoroisuuteen edes pyritään.

– Pienet alut ovat tärkeitä, vaikka aikaa tähän varmasti menee, hän summasi.