Ohisalo: "Feministinen perhevapaauudistus auttaa myös isiä"

Perhevapaauudistus

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kirjoittaa Vihreässä blogissa uudesta perhevapaamallista, jolla molemmille vanhemmille kiintiöidään reilu neljä kuukautta vanhempainvapaata.

Ohisalo sanoo, että kun isille kiintiöidään oma jakso, tasa-arvo perheissä vahvistuu, hoivavastuu jakautuu tasaisemmin ja naisten työmarkkina-asema paranee. Uudistus astuu voimaan 1.8.2022.

– Lapsen saaminen on tähän asti heikentänyt merkittävästi tasa-arvoa: naiset käyttävät peräti yhdeksän kymmenestä kaikista vanhempainvapaista. Tämä hidastaa naisten palkkakehitystä ja työuralla etenemistä sekä pienentää eläkettä. Naisen euro on edelleen vain 84 senttiä, osittain perhevapaiden takia. Nyt tähän tulee muutos, Ohisalo kirjoittaa.

Ohisalon mukaan isilläkin on yhtäläinen oikeus vanhemmuuteen.

– Useiden tutkimusten mukaan tehokkain tapa lisätä isien vanhempainvapaiden käyttöä on kiintiöidä isille oma jakso. Nyt tehdäänkin muutos suomalaisessa työkulttuurissa: vanhempainvapaiden tasaisempi jakautuminen tarkoittaa, että myös isä jää lähtökohtaisesti pidemmälle vanhempainvapaalle. Tällöin myös sijaisten tarve kasvaa, mikä irrottaa isän vahvemmin keskittymään arkeen lapsensa kanssa.

Ohisalo muistuttaa, että perheet eivät monestikaan muodostu vain yhdestä isästä ja yhdestä äidistä. Lapsiperheistä joka kolmas on monimuotoinen, eli esimerkiksi sateenkaariperhe, apilaperhe, yhden vanhemman perhe, adoptioperhe, uusperhe tai sijaisperhe.

– Vihreille uudistuksessa on alusta asti ollut tärkeää, että perhevapaamallin on kohdeltava yhdenvertaisesti monimuotoisia perheitä.