OAJ kannattaa ministeriön ehdotusta etäopetukseen siirtymisestä ja vaatii pikaista päätöstä
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ylelle keskiviikkona, että STM ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella.
OAJ:n mukaan myös luokat 1–3 ja erityisopetus olisi otettava etäopiskelun piiriin.
– Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.
Luukkaisen mukaan etäopetuksen aikana on huolehdittava toimista, joiden avulla paluu lähiopetukseen tapahtuu aikanaan turvallisesti.
– Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jokainen opetushenkilöstöön kuuluva on halutessaan saanut kolmannen rokotteen ja lasten rokottaminen on massiivisesti edennyt, Luukkainen sanoo.
Lisäksi OAJ vaatii, että työnantajien on tarjottava kaikille halukkaille FFP2-tason maskeja ja kotitestejä. Luukkaisen mukaan päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten työntekijöillä sekä lapsilla ja nuorilla on oltava käytössään kotitestimahdollisuus.
OAJ:n mielestä päätös etäopetukseen siirtymisestä on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta rehtorit ja opettajat pääsevät organisoimaan ja tiedottamaan asiasta. Päätös tulisi siksi tehdä viimeistään perjantaiaamuna.
STM:n Varhila ei halunnut Ylen haastattelussa täsmentää, kauanko mahdollinen etäkoulujakso kestäisi. Etäopetukseen pitäisi kuitenkin siirtyä heti joululoman jälkeen.
Koulujen kevätlukukausi alkaa monella paikkakunnalla ensi maanantaina.
Varhilan mukaan mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä päättää koronaministerityöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hän ratkaisee, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina vai mahdollisesti ensi viikon alussa.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan etäopetus on mahdollista myös ilman valtakunnallista linjausta.
– Etäopetukseen on mahdollista siirtyä paikallisesti, jos tautitilanne sitä vaatii, Andersson kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.
Hän sanoi pitävänsä tärkeänä, että rajoitusten kokonaisuus on looginen.
– Ei voi olla niin, että aikuinen voi mennä päiväksi baariin, mutta lukiolainen ei saa mennä kouluun.