Nuorkeskustalaiset vaativat kaupunkipolitiikkaa mukaan keskustan aluepolitiikkaan: "Meidän pitää puolustaa ihmistä, ei taloutta tai rakenteita"
Ilmasto, aluekehityskysymykset ja koulutus olivat esillä keskustanuorten Savonlinnan liittokokouksen ensimmäisen päivän aikana. Erityisesti kaupunkikysymyksiä haluttiin paremmin mukaan keskustan aluepolitiikkaan useammassa puheenvuorossa.
– Kun me keskustalaiset puhumme aluepolitiikasta, muistutamme liikenneasioista, kuntien elinvoimasta ja valtionhallinnon työpaikkojen hajasijoittamisesta. Suurimpien kaupunkien asioista emme kuitenkaan osaa puhua. Kaupunkien aluepoliittisia huolia ovat esimerkiksi korkeat asumiskustannukset, luonnon katoaminen ja vaikkapa huonosti toimiva poikittaisliikenne, Sofia Tuisku huomauttaa.
– Tärkeintä ei ole koko maan asuttuna pitäminen tai esimerkiksi nuorten pakottaminen synnytystalkoisiin. Jokaisen pitää saada asua siellä missä haluaa ja jokaisella on oltava oikeus perustaa sellainen perhe kuin haluaa. Meidän pitää puolustaa ihmistä, ei taloutta tai rakenteita, Valtteri Paakki terävöittää.
Aleksi Koivisto haluaisi lanseerata ”feministisen aluepolitiikan” keskustan sanavarastoon.
– Terminä feminismi nostaa sopivasti karvat pystyyn. Oleellista on löytää syyt esimerkiksi sille, miksi naiset kaupungistuvat ja kouluttautuvat, kun taas nuoret miehet jäävät maaseudulle eivätkä välttämättä kouluttaudu juurikaan.
Ilmastonmuutoksen torjunnassa nuorisojärjestön toimijat korostivat sekä yksilön että järjestelmän tason mahdollisuuksia.
– Valitsemalla kotimaista ruokaa jokainen voi kantaa kortensa ilmastotalkoisiin. Myös julkisissa hankinnoissa on suosittava kotimaista, esimerkiksi riisin voi hyvin korvata kotimaisella ohralla, Siiri Ruokola toteaa.
– On omituista, että lentokonepetroli on yhä verovapaata. Lentoliikennettä saadaan siirrettyä raideliikenteeseen tekemällä lentämisestä kalliimpaa. Vielä ensi viikon ajan voi käydä allekirjoittamassa kansalaisaloitteen lentoverosta, suosittelen tätä vahvasti, Tuija Patana kannustaa.
Eemeli Valli näkee, että valtio voi rohkaista kansalaisia ilmastonmuutoksen torjuntaan tukemalla esimerkiksi kierrätysmahdollisuuksia.
– Suomessa muovipullot kierrätetään ainutlaatuisella tavalla, tätä olisi hyvä laajentaa muihinkin muovipakkauksiin. Vaatteiden kierrättämisellekin on syytä löytää valtion tukitoimia. Tiedettä ja tutkimusta on tuettava vahvasti, jotta muovin tilalle saadaan hyviä, korvaavia materiaaleja.
Onko arvojemme mukaista, että Veikkauksen toiminta pyörii peliongelmaisten, pienituloisten eläkeläisten ja työttömien rahoilla?
Ville-Veikko Päivömaa
Kansalaispalveluksenkin puolesta käytettiin jokunen puheenvuoro. Kaksi vuotta sitten keskustanuoret hyväksyi kansalaispalvelusmallinsa tavoitteena korjata asevelvollisuusjärjestelmä tasa-arvoisempaan suuntaan.
– Mallimme on menestys. Puolue on laatinut oman mallinsa ja Rinteen hallitus onkin ottamassa asevelvollisuusjärjestelmän tulevaisuuden tarkasteluun ja tässä meillä on loistava paikka vaikuttaa tasa-arvon puolesta. Ratkaista tulee myös kasarmien home-ongelmat, ne pilaavat monen varusmiehen terveyden jopa loppuelämäksi, Juho Korpela sanoo.
– Kansalaispalvelusmalli ratkaisisi monta ongelmaa. Nyt miehet pakotetaan armeijaan, naisille sinne pääsy taas on tehty aivan liian hankalaksi. Naisille palvelukseen haussa on liian monta hankalaa vaihetta, osa jopa maksullisia. Kansalaispalvelus varmistaisi, että jokainen haluava pääsee armeijaan, mutta ketään ei sinne pakotettaisi, Riina Mehtätalo toteaa.
Pekka Huhtala muistuttaa rauhanpolitiikan ehdottomasta tärkeydestä.
– Rauhan asia ja edistyksen lippu on pidettävä korkealla. Maailmassa riittää yhä konflikteja, eikä rauha ole itsestäänselvyys. Kekkonenkin jo sanoi, kun kysyttiin millä puolella Suomi kylmän sodan aikaan oli, että olemme rauhan puolella ja sotia vastaan.
Veikkaus-keskustelukaan ei jäänyt keskustanuorilta huomioimatta. Ville-Veikko Päivömaan mielestä Veikkauksen toiminta on moraalitonta.
– Valtion monopoliyhtiö kasvattaa kansalaisista uhkapelaajia. Tätä puolustellaan sillä, että tuotot käytetään hyvään. Mutta onko arvojemme mukaista, että Veikkauksen toiminta pyörii peliongelmaisten, pienituloisten eläkeläisten ja työttömien rahoilla? Päivömaa kysyy.
Lauantain ja sunnuntain aikana keskustanuoret keskustelevat ja päättävät lukuisista poliittisista sekä järjestöllisistä aloitteista, ja hyväksyvät muiden muassa uuden koulutuspoliittisen ohjelman sekä tavoiteohjelman vuodelle 2020. Uudesta liittojohdosta keskustanuoret äänestävät sunnuntaina.
Ehdolla puheenjohtajaksi ovat Hanna Markkanen Pohjois-Pohjanmaalta ja Henna Takatalo Varsinais-Suomesta. Varapuheenjohtajia valitaan kaksi ja pestiin pyrkivät Terhi Ala-Keturi Keski-Suomesta, Kaisa Oinas-Panuma Kainuusta, Juho Paavola Satakunnasta ja Ari-Veikko Puska Lapista. Kansainvälisten asioiden sihteeriksi on ehdolla kaksivuotiskaudelle August Halonen Helsingistä. Liittohallituksen jäseniksi on perinteisesti valittu vuosittain viisi varsinaista jäsentä kaksivuotiskaudelle ja kaksi varajäsentä yhden vuoden mittaisille kausille, eli yhteensä seitsemän henkilöä. Tällä hetkellä liittohallitusehdokkaita on kuitenkin vain kuusi, Santeri Ala-Röyskö Hämeestä, Iida Hämäläinen Etelä-Savosta, Joonas Immonen Satakunnasta, Olga Oinas-Panuma Pohjois-Pohjanmaalta, Virve Salo Etelä-Pohjanmaalta ja Eemeli Valli Keski-Pohjanmaalta.