”Puhe kasvismafiasta tai ilmastohörhöilystä ei saa olla keskustan tie” – Väistyvä puheenjohtaja Mäkeläinen kannustaa keskustanuoria olemaan tiukka myös omaa puoluetta kohtaan

Suvi Mäkeläinen vaatii keskustaa ottamaan ilmastonmuutoksen ja kaupungistumiskehityksen tosissaan
Keskustanuoret

Keskustanuorten väistyvä puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen uskoo, että tarve maltilliselle keskitien politiikalle on kovempi kuin ehkä koskaan.

– Vihreät ja perussuomalaiset ruokkivat toistensa ehdottoman politiikan tietä ja äärioikeisto nostaa päätään Euroopassa. Keskustanuorten tulee lunastaa omilla arvoillaan ja omalla toiminnallaan uusien polvien luottamus.

Mäkeläinen korosti keskustanuorten liittokokouksessa Savonlinnassa pitämässään jäähyväispuheessa ylisukupolvisuuden asiaa ja nuorkeskustalaisten arvojen ajattomuutta.

Puolueen hän kokee hukanneen suuntansa, ja uskoo juuri keskustanuorten kykenevän terävöittämään puolueen linjaa. Puheenjohtajan tärkeimpiin tehtäviin hän lukee sen varmistamisen, ettei puolue ohita nuorten näkemyksiä.

– Puolue ei kehity ilman, että keskustanuoret uskaltavat haastaa luutuneita ajatusmalleja ja tuoda uusia ajatuksia pöytään. Ilman nuoria omanatuntonaan ja kirittäjänään puolue olisi kuihtunut aikaa sitten pois.

Esimerkkinä puolueen kovakorvaisuudesta Mäkeläinen mainitsee perustulokysymyksen. Hän kokee, ettei nuorkeskustaa kuultu kun puoluehallituksessa hyväksyttiin keskustan vastikkeellinen perustulomalli.

– Keskustaopiskelijoiden kanssa puolustimme ihmiskuvaa, johon uskomme. Kannatamme vastikkeetonta, inhimillistä sosiaaliturvaa, joka saatiin puoluekokouksessakin keskustan kannaksi. Puoluehallituksen hyväksyttäväksi tuotiin kuitenkin vastikkeellinen malli, jota puolustettiin liian monessa puheenvuorossa viitaten tukea tarvitseviin laiskoina yhteiskunnan elätteinä.

Keskustan ja nuorisojärjestön kohtalonkysymyksiksi Mäkeläinen nimää kolme pääkohtaa, ilmastonmuutoksen, kaupungistumisen sekä syntyvyyden romahtamisen.

– Ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan kohtalonkysymys, emmekä saa antaa persuilulle periksi. Tällaista ilmaa puolueessa on kuitenkin ollut. Puhe kasvismafiasta tai ilmastohörhöilystä ei saa olla keskustan tie, rakentavuus on meidän voimamme.

– Kaupungistuminen on kiihtyvä trendi. Meidän on tarjottava vastauksia, eikä kiistettävä sitä, että kaupungeissa halutaan asua. Myös kaupunkilaisnuorten määrä kasvaa koko ajan. Samalla on vahvuutemme, ettei kukaan muu kuin keskusta kanna huolta koko Suomesta. Siltarumpuilulta näyttävä politiikka on kuitenkin sanoitettava uudelleen.

Syntyvyyskysymyksessä Mäkeläinen vaatii suurimman sananvallan nuorille.

– Tavoitteenamme on oltava, että jokaisen toivoma lapsiluku toteutuisi. Nuoria kuitenkin huolettavat tulevaisuuden näkymät, sirpaleinen työelämä ja ilmastonmuutoksen tuomat ongelmat. Tärkeintä on vahvistaa nuorten tulevaisuudenuskoa.

Suvi Mäkeläisen seuraaja keskustanuorten puheenjohtajana valitaan sunnuntaina. Seuraava puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa aloittavat toimikautensa välittömästi. Tällä hetkellä ehdolle ovat asettuneet Henna Takatalo Varsinais-Suomesta ja Hanna Markkanen Pohjois-Pohjanmaalta.