Norjan jousiasehyökkäyksen syyksi arvellaan teosta epäillyn sairautta – 37-vuotiasta miestä epäillään viidestä murhasta ja useiden ihmisten vahingoittamisesta

Epäilty on vangittu neljäksi viikoksi. Hänelle tehdään täysi mielentilatutkimus, jossa selvitetään tekikö hän surmatyöt täydessä ymmärryksessä.
Norja

Norjan Kongsbergin jousiasehyökkäyksen jälkeen kiinniotettua miestä epäillään viidestä murhasta ja kolmen ihmisen vahingoittamisesta, kertoi tutkinnanjohtaja Per Thomas Omholt poliisin tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Epäiltyjen vahingoittamisien määrä saattaa vielä kasvaa, koska miehen uskotaan yrittäneen ampua myös muita ihmisiä. Poliisi kertoo kuulleensa yli 50:tä silminnäkijää tapahtumiin liittyen.

–  Kaikki osoittaa, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti, Omholt sanoi.

Poliisi uskoo miehen suunnitelleen tekoaan ainakin jonkun aikaa, mutta teon motiivi ei poliisin mukaan ole vielä selvinnyt. Aiemmin poliisi sanoi, ettei uskonut epäillyn suunnitelleen tekoaan etukäteen.

Terroriteosta miestä ei tällä hetkellä epäillä. Omholtin mukaan teon syyn uskotaan liittyvän psyykkiseen sairauteen.

–  Mutta tutkimme vielä muitakin mahdollisuuksia. Tutkinnassa on tällä hetkellä useita mahdollisia motiiveja, Omholt kertoi.

Poliisin mukaan epäillyn terveydentila on heikentynyt pidätyksen jälkeen, eikä häntä tällä hetkellä voida kuulustella.

Epäilty ei ole myöntänyt syyllisyyttään rikokseen, mutta on poliisin mukaan myöntänyt teon tosiseikat.

Hyökkäyksestä epäilty mies määrättiin perjantaina vangittavaksi neljän viikon ajaksi, joista ensimmäiset kaksi hän on eristyksissä. Oikeus päätti asiasta kuulemisessa, jossa epäilty itse ei ollut paikalla.

Epäilty Espen Andreas Bråthen, 37, ei istu tavanomaisessa tutkintavankeudessa vaan hoitolaitoksessa. Hänet siirrettiin torstaina terveydenhuollon huostaan mielentilatutkimuksen tekemiseksi. Täysi mielentilatutkimus voi kestää kuukausia, ja sen tarkoituksena on selvittää, tekikö tanskalaismies tekonsa täydessä ymmärryksessä. Se puolestaan vaikuttaa siihen, millainen hänen mahdollinen tuleva tuomionsa olisi.

–  Tämä (mielentilatutkimus) viittaa siihen, että asiat eivät ole ihan niin kuin pitäisi, epäillyn asianajaja Fredrik Neumann sanoi VG-lehdelle viitaten epäillyn mielenterveyteen.

Asianajajan mukaan Bråthen ei vastustanut vangitsemista.

Oikeus perusteli vangitsemista tapauksen vakavuudella sekä sillä, että tapaukseen kohdistuu paljon sekä kansallista että kansainvälistä mediahuomiota, jonka vuoksi epäiltyä täytyy suojella ulkopuoliselta vaikutukselta.

Keskiviikon hyökkäyksessä sai surmansa viisi ihmistä ja haavoittui kolme.

Aiemmin poliisi piti tekoa terroristisena, mutta on sittemmin muuttanut epäilystään. Poliisi oli ollut jo aiemmin huolissaan islaminuskoon kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies oli poliisille entuudestaan tuttu muun muassa omaisuus- ja huumausainerikoksista.

Poliisi on kertonut Norjan TV2:lle, ettei mikään viittaa myöskään siihen, että jokin Kongsbergin keskustan kaupassa tapahtunut olisi laukaissut tapahtumat. Jousella aseistautunut hyökkääjä aloitti ampumisen ruokakaupassa.

Norjan uuden pääministerin Jonas Gahr Stören oli määrä vierailla Kongsbergissä iskujen tekopaikalla perjantaina. Kongsbergin pormestari Kari Anne Sand sanoi perjantaina olevansa kiitollinen vierailusta, kuten myös kuningas Harald V:n lähettämästä kirjeestä, jota hän kuvaili ”lämpimäksi ja hyväksi” kirjeeksi.