Nobelin rauhanpalkinto kahdelle toimittajalle – venäläinen Muratov omistaa palkinnon menehtyneille työtovereilleen

Nobelin rauhanpalkinto

Nobelin rauhanpalkinnon ovat saaneet venäläinen Dmitri Muratov ja filippiiniläinen Maria Ressa, uutisoivat useat mediat.

Muratov toimii itsenäisen sanomalehti Novaja Gazetan päätoimittajana ja Ressa on journalistina kritisoinut Filippiinien presidentin ”huumesotaa” ja todennut, että Filippiinien hallinto vaientaa arvostelua ja ohjailee kansalaisia sosiaalisessa mediassa.

Nobel-komitea kertoo perusteluissaan, että palkinto myönnettiin Muratovin ja Ressan ansioista vapaan, itsenäisen ja faktoihin perustuvan journalismin puolesta tekemän työn puolesta.

Muratov aikoo omistaa palkinnon vuoden 2000 jälkeen menehtyneille työtovereilleen. Kuusi Novaja Gazetan toimittajaa ja avustajaa on menehtynyt ammattinsa vuoksi tänä aikana.

– En voi omia kunnia itselleni, tämä kuuluu Novaja Gazetalle ja niille, jotka ovat kuolleet puolustaessaan ihmisten sananvapautta, Muratov kommentoi Ylen mukaan palkintoaan uutistoimisto Tassille.

Yksi Novaja Gazetan menehtyneistä journalisteista on tunnettu Anna Politkovskaja, jonka murhasta tuli eilen kuluneeksi viisitoista vuotta.

Nobel-komitean lausunto (norjaksi)