Murhaaja vaani rappukäytävässä – Anna Politkovskaja ammuttiin kotiovelleen Putinin syntymäpäivänä

Venäjä

Paljastuksia Tshetshenian sodasta tehnyt ja presidentti Vladimir Putinia arvostellut toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin kotiovelleen Moskovassa tasan 15 vuotta sitten, 7. lokakuuta 2006.

Novaja Gazeta -lehden tunnettu ja arvostettu toimittaja oli palannut iltapäivällä neljän jälkeen Ladallaan supermarketista Frunzenskajan rantakadulta. Hänellä oli kannettavanaan viisi kassillista ostoksia.

Politkovskaja pysäköi autonsa ja vei kaksi kassia ylös asuntoonsa. Tämän jälkeen hän palasi hissillä alas hakemaan loppuja ostoksia, mutta tappaja ehti väliin.

Murhaaja ampui Politkovskajaa kahdesti sydämeen, kerran olkapäähän ja lopuksi päähän, kun tämä oli jo kuollut. Hissistä löydettiin ase, muovirunkoinen 9 millimetrin Makarov -pistooli ja neljä hylsyä. Aseen sarjanumero oli viilattu pois.

Marketin valvontakamerasta selvisi myöhemmin, että Polikovskaja ei ollut kauppareissullaan yksin. Häntä seurasivat myymälän käytävillä nuori nainen ja pitkä hoikka mies, jonka kasvoja peitti baseball-lippis.

Murhan päätutkija Petros Garibjan sanoi Novaja Gazetalle, että Politkovskaja kohtasi surmaajansa silmästä silmään jo aiemmin, kun tämä harjoitteli murhaa toimittajan kotitalolla.

Politkovskaja oli uransa aikana tehnyt paljastuksia Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista ja muun muassa Tshetshenian sodasta. Hän oli myös arvostellut presidentti Putinia.

Ennen kuolemaansa Politkovskaja oli viimeistelemässä Novaja Gazetalle artikkelia Tshetshenian kidutuksista. Lehden varapäätoimittaja Vitali Jaroshevski kertoi Politkovskajalla olleen tapahtumista tärkeitä valokuvia.

Politkovskajan murhasta seurasi kaksi oikeudenkäyntiä. Lopulta vuonna 2014 langetettiin vankeustuomiot viidelle miehelle, joiden venäläisoikeus totesi suorittaneen murhan.

Politkovskajan ampuja, tšetšeeni Rustam Mahmudov ja hänen sukulaismiehensä, murharyhmän johtaja Lom-Ali Gaitukajev, saivat elinkautiset vankeustuomiot.

Epäselväksi jäi, kuka Politkovskajan murhan tilasi ja miksi hänet tapettiin. Venäjää on syytetty poliittisen tahdon puutteesta tapauksen ratkaisemiseksi.

Anna Politkovskaja puhumassa New Yorkissa vuonna 2002. LEHTIKUVA / AFP / STAN HONDA

Politkovskaja ei ole ainoa Venäjän hallinnon ja presidentti Putinin arvostelija, joka on menettänyt henkensä 2000-luvulla.

Politkovskaja oli joissakin kirjoituksissaan ounastellut itselleenkin väkivaltaista loppua. Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä Venäjältä ennen kuin presidentti Putin joutuisi luopumaan vallastaan.

Epäilyksiä Putinin osallisuudesta Politkovskajan murhaan on lisännyt muun muassa se, että murha tehtiin Putinin 54-vuotissyntymäpäivänä.

Neljä päivää murhan jälkeen Putin saapui Dresdeniin Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vieraaksi. Venäjän presidentti tuomitsi vierailullaan Politkovskajan murhan, ja luonnehti sitä ”kammottavaksi rikokseksi”.

Venäjän johto ei ollut aiemmin tuominnut murhaa, eikä korkeita venäläisjohtajia näkynyt Politkovskajan hautajaisissa Moskovassa.