No nyt kuulostaa hämmästyttävältä: turkulaistutkijat soittivat juustoille musiikkia ja väittävät sen vaikuttavan makuun, kertoo HS – "Tulokset olivat rohkaisevia"
Turun yliopistossa on tehty tutkimusta siitä, minkälaisia muutoksia juuston mikrobistossa kuten bakteereissa tapahtuu ääniaaltojen vaikutuksesta. Tutkimuksissa juustoille on soitettu musiikkia. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.
Tutkija ja tohtorikoulutettava Sami Silén kertoo jutussa, että tutkimuksessa on kyse on loogisesta jatkumosta aiemmille ääneen liittyville aistitutkimuksille.
Silén työskentelee lääketieteellisen tiedekunnan alla toimivassa funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa.
– Kehittämiskeskuksessa on selvitetty muun muassa sitä, mikä merkitys musiikilla ja ääniympäristöllä on ruokailukokemuksessa. Miten ruokailuympäristöt vaikuttavat ihmisen valintoihin, Silén sanoo HS:lle.
Turkulaistutkijat hankkivat tutkimusta varten 15 vastavalmistunutta Brändy-pähkinä-juustokiekkoa Juustoportin tehtaalta. Normaalissa prosessissa juustokiekot olisi siirretty linjastolta kypsytyshuoneeseen neljäksi kuukaudeksi. Turun yliopiston tutkimuksessa juustoista 12 sen sijaan pääsi kuuntelemaan neljäksi kuukaudeksi musiikkia.
Silénin mukaan idea tutkimukselle syntyi vuonna 2019 tehdystä osin viihteellisestä sveitsiläiskokeesta, jossa juustoja kypsytettiin muutaman viikon ajan musiikkia soittamalla.
Sokkona tehdyssä makutestissä havaittiin, että erilaiset musiikit olivat tuoneet juustoihin erilaisia makuja.
Silénin mukaan Turun yliopiston kokeessa ei kuitenkaan tyydytä makutesteihin, vaan juustoille tehtiin myös mikrobiologisia laboratoriokokeita.
Juustoille soitettava musiikki ei Silénin mukaan ole valmista musiikkia, vaan hänen itsensä tekemiä lyhyitä kappaleita, joiden äänitaajuuksissa ja tempossa on eroja. Matalimmalla soivaa kappaleen tempo oli hitain ja korkeimmalla soivan nopein.
Tutkimukseen liittyvä ensimmäinen tieteellinen julkaisu on nyt valmis ja se on vertaisarvioitavana.
Tulokset olivat Silénin mukaan rohkaisevia. Makukokeessa keskitaajuudella soineen musiikin tahtiin kypsyneen juuston maku erottui muista kokeen juustoista.
– On ymmärrettävä, että tämä on pilottitutkimus. Me emme pysty vielä hallitsemaan prosessia millään tavalla. Jos nyt havaitaan, että juusto maistuu paremmalle, kun se altistetaan tietynlaiselle äänelle, voi olla, että seuraava juusto ei käyttäydykään samalla tavalla, Silén sanoo.
Laboratoriotutkimuksissa pystyttiin todentamaan mikrobimuutoksia tietyillä äänitaajuusalueella enemmän kuin toisilla. Taajuusalueet olivat kuitenkin vielä liian laajoja, joten tutkimus vaatii jatkokehittelyä.
Silénin mukaan tutkimustulokset voivat tulevaisuudessa mahdollistaa nopeammat kypsymisprosessit. Sillä on oma vaikutuksensa esimerkiksi energian kulutukseen.