Niinistö tapaa torstaina turvallisuusvaliokunnat

Turvallisuuspolitiikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa torstaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan. Keskusteltavana ovat ajankohtaiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymykset.

Kesälomalta tänään tiistaina palanneet kansanedustajat saavat kuulla Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ykkösmiehen arvioita kesäkuukausien tapahtumista. Samalla edustajat voivat kertoa presidentille omia käsityksiään.

Eduskunta aloittelee juuri hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen (utp) selonteon valiokuntakäsittelyä. Hallitus puolestaan valmistelee erillistä puolustusselontekoa, joka on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä ennen joulua. Sen valmistelua tarkkailee kansanedustajista koostuva seurantaryhmä, jota johtaa konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.).

Hallitus antoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa ennen kuin britit äänestivät eroavansa Euroopan unionista (brexit). Valiokunnat joutuvat arvioimaan, mitkä ovat brexitin turvallisuuspoliittiset vaikutukset Suomen ja Itämeren alueen kannalta. Britannia on ydinasevaltiona merkittävä sotilasmahti.

Oletettavasti presidentin ja valiokuntien tapaamisessa kosketellaan myös Suomen ja Britannian puolustussopimusta sekä valmisteilla olevaa Suomen ja Yhdysvaltain puolustussopimusta. Ne ovat herättäneet närää vasemmiston kansanedustajissa.

Presidentti kertonee myös heinäkuisesta tapaamisestaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja vaihtuu huomenna keskiviikkona. Tehtävässä aloittaa keskustan Matti Vanhanen. Saman puolueen Antti Kaikkonen on siirtynyt Vanhasen paikalle keskustan eduskuntaryhmän johtoon.

Valiokunta saa myös uusia jäseniä. Hallituksesta pudonneet kokoomuksen Alexander Stubb ja Lenita Toivakka aloittavat valiokuntatyön.

Puolustusvaliokuntaa johtaa kokoomuskonkari Ilkka Kanerva.