Mysteeripalo tuhosi maailman suurimman matkustajalaivan 50 vuotta sitten – hylky kelpasi Bond-elokuvan miljööksi
Tammikuun 9. päivänä 1972 hongkongilaiset saivat seurata dramaattista laivapaloa aivan suurkaupungin edustalla.
Maailman kaikkien aikojen suurin matkustajalinjalaiva, kelluvaksi yliopistoksi muunnettavana ollut RMS Queen Elizabeth paloi kuin soihtu ja kaatui lopulta kyljelleen.
Tulipalon syy ei koskaan selvinnyt. Paloa on epäilty tahallaan sytytetyksi, sillä laivassa syttyi useita paloja samanaikaisesti.
Aluksen omistaja oli hankkinut laivan 3,5 miljoonalla dollarilla ja vakuuttanut sen kahdeksasta miljoonasta, mikä herätti epäilyksiä vakuutuspetoksesta. Toisen teorian mukaan tulipalon syttyminen liittyisi omistajan ja kommunistien hallitsemien laivanrakennusliittojen välisiin erimielisyyksiin.
Skotlannissa 1930-luvulla rakennettu RMS Queen Elizabeth oli aikansa suurin matkustajalaiva aina vuoteen 1996 asti. Neitsytmatkalleen Atlantin yli alus lähti keskellä toista maailmansotaa, 3. maaliskuuta 1940.
Toisen maailmansodan aikana laiva oli joukkojenkuljetusaluksena. Adolf Hitlerin on kerrottu tarjonneen sen upottamisesta isoa rahapalkintoa ja rautaristiä sukellusveneidensä päälliköille. Aluksen matkanopeus, 30 solmua, oli kuitenkin saksalaisille sukellusveneille liikaa.
Queen Elizabeth palveli Cunard-yhtiön valtameriliikenteessä useiden vuosikymmenten ajan. Vuonna 1965 laiva ajoi karille Cherbourgin edustalla.
Liikennöinti muuttui myöhemmin kannattamattomaksi, ja Cunard-yhtiö myi aluksen vuonna 1968, kun Queen Elizabeth 2 valmistui. Alus siirrettiin ensin Floridaan turistinähtävyydeksi, mutta sen omistanut floridalaisyhtiö meni konkurssiin ja alus joutui uudelleen myyntiin.

Syyskuussa 1970 kiinalainen laivanvarustaja C. Y. Tung osti aluksen ja siirrätti sen Hongkongiin kunnostettavaksi purjehtivaksi yliopistoksi.
Vuonna 1974 Queen Elizabethin hylky esiintyi Roger Mooren tähdittämässä James Bond -elokuvassa 007 ja kultainen ase MI6:n salaisena tukikohtana.
Hylyn jäänteet hautautuivat maa-aineksen alle konttiterminaalin rakentamisen yhteydessä 1990-luvun loppupuolella.