MTK: Hiilensidonta peltoihin ja metsiin keskeinen osa ilmastotalkoita
Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK :n mukaan EU:n komission pitäisi huomioida päästötavoitteissa vahvemmin mahdollisuus sitoa hiilidioksidia ilmakehästä hyvällä metsien ja viljelymaan hoidolla.
Tuottajajärjestö pitää Suomelle asetettua 39 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2030 mennessä äärimmäisen kovana. Riskinä on, että maataloustuotantoa siirtyisi maihin, joissa ruoantuotanto ei ole yhtä kestävää kuin Suomessa.
MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola muistuttaa, että maatalouden päästöjä on vaikeampi vähentää kuin piipputeollisuuden, jolle päästökauppa antaa liikkumavaraa. Maatalouden kasvihuonekaasuilla, kuten metaanilla ja dityppioksidilla, on vahva yhteys luonnon omiin prosesseihin.
– Päästöjä on vähennettävä mutta myös kasvien hiilensidonta on otettava tasapainoisesti huomioon, Pietola painottaa.
Maanviljely voi metsien tavoin sitoa hiilidioksidia ja varastoida sitä maaperään. Biomassan kasvu edellyttää käyttöä eli sadonkorjuuta tietyn väliajoin, järjestöstä kerrotaan.
Metsien osalta komission linjaukset olivat MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkaraisen mukaan odotetunlaisia.
– Oleellisinta on, että meidän ja Suomen tavoite puun energiakäytön päästöjen laskemisesta toteutui, Hakkarainen sanoo.
Komissio esittää, että energiapuun päästö laskettaisiin ilmastopaneeli IPCC:n mukaisesti puun kaadon ja keräyksen yhteydessä. Aiemmin pelkona oli, että puun energiakäytön päästöt laskettaisiin kaksinkertaisena, eli uudelleen poltettaessa.
Hakkaraisen mukaan komission esityksessä on ovi raollaan kestävän metsätalouden tunnustamiseksi osaksi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Hänen mielestään Suomi ja Eurooppa tarvitsevat kaikki keinot hyödyntää mahdollisuutensa ilmastotalkoissa.
– Linjaus kestävän metsätalouden hiilensidonnasta ilmastotyönä olisi maailmalle osoitus metsien merkityksestä ja avaisi tietä biomassoihin perustuvalle hyvinvoinnille, Hakkarainen kuvaa.