Tiilikainen: EU-komission päästöesitys Suomelle odotettua kovempi
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan EU:n komission esitys maakohtaisista päästövähennyksistä on odotettua kovempi, mutta toimiin on Suomessa jo valmistauduttu.
Päästötavoitteet ovat osa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa. Komission esitys koskee päästökaupan ulkopuolisia alueita, eli liikennettä, lämmitystä, jätehuoltoa ja maataloutta.
Suomelle asetettu tavoite on vähentää päästöjä näillä sektoreilla 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
– Suomen päästövähennystavoite näillä aloilla on kova. Se on tiukempi kuin odotimme, sillä valmistauduimme 37–38 prosentin tavoitteeseen, Tiilikainen kertoo tiedotteessaan.
Tiilikaisen mukaan komission laskentamenetelmät ja lähtötiedot on tarkistettava huolella. Hän haluaa myös tarkennuksia komission tarjoamiin joustokeinoihin, jotta kova tavoite helpottuisi.
Valmistautumaton Suomi ei Tiilikaisen mukaan kuitenkaan ole.
– Hallitusohjelmaan on jo kirjattu tärkeimmät toimet eli tuontiöljyn käytön puolitus ja uusiutuvien liikennepolttoaineiden osuuden nosto 40 prosenttiin. Liikenteeseen on saatava myös lisää sähkö- ja biokaasuautoja, Tiilikainen sanoo.
Komissio antoi päästötavoitteiden lisäksi ehdotuksen maankäyttö- ja metsäsektorin päästöjen ja nielujen laskennasta.
Ministerin mukaan Suomen tavoite, että puun päästöjä ei laskettaisi energiakäytössä kahteen kertaan, toteutui.
Komission ehdotus noudattaa hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n ohjeistusta, jonka mukaan puun poltosta aiheutuvat päästöt lasketaan jo puun korjuun yhteydessä.
– Nyt annettu esitys luo varmuutta puun energiakäytölle. Meillä puuta ei kasvateta erikseen energiantuotantoa varten, vaan koko puupohjainen energiantuotanto tapahtuu joko metsäteollisuuden sivutuotteista tai metsän hoidon sivutuotteista, Tiilikainen muistuttaa.
Maatalouden päästöjen vähentäminen on ministerin mukaan erittäin hankalaa. Komission esityksessä tämä on huomioitu mahdollisuudella hyvittää päästöjä esimerkiksi metsittämällä ja muilla maankäyttöön liittyvillä toimilla, jotka sitovat hiilidioksidia.
Suomen vaatimuksesta ovea avataan myös mahdollisuudelle kompensoida päästöjä metsien hoidon synnyttämällä hiilinielulla. Tiilikaisen mukaan esitys tunnustaa hiilinielujen suuren merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa.