Ministerit pöyristyneitä siivoojien riistämisestä – ”oikeuksien polkemista ei voi hyväksyä”

Politiikka

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisema kattava paljastusartikkeli siivousalan epäkohdista on kuohuttanut poliitikkoja sosiaalisessa mediassa.

Jutussa kerrottiin, että moni yritys riistää ulkomaalaisia siivoojiaan ilman seuraamuksia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti sunnuntaina Twitterissä, että tilanteen korjaaminen edellyttää lainsäädännön viilausta ja viranomaisten resurssien lisäämistä.

– Tilanne suomalaisilla työmarkkinoilla on täysin kestämätön, kun työntekijöiden hyväksikäyttöä esiintyy näin laajasti ja systemaattisesti. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan niin lainsäädäntömuutoksia kuin viranomaisten resurssien vahvistamista.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) twiittasi, että poliisin kykyä puuttua ihmiskauppaan pitää parantaa.

– HS:n uutinen siivousalasta järkytti. Ihmiskauppaa ja työntekijöiden oikeuksien polkemista ei voi hyväksyä, ministeri painottaa.

Ohisalo muistuttaa, että tänä vuonna on perustettu poliisiin verkosto, jossa kerrytetään osaamista ihmiskaupasta eri puolille Suomea.

Myös työministeri Tuula Haatainen (sd.) kiirehti kommentoimaan asiaa.

Työministeri kertoo MTV Uutisille olevansa järkyttynyt siitä, että Suomeen on syntynyt ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytön kulttuuri.

Hänen mukaansa niin viranomaisten kuin siivouspalveluita ostavien kuntien ja valtion on tiedostettava epäkohdat ja puututtava niihin tehokkaammin.