Ministerit haluavat siirtyä seksuaaliseen häirintään puuttumisessa sanoista tekoihin – "Eri aloilla tarvitaan erilaisia ratkaisuja"
Seksuaaliseen häirintään puuttumisen tapoja täytyy viedä työpaikoille alakohtaisesti, sanoo työministeri Jari Lindström (sin.).
Lindström, perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kokosivat maanantaina eduskuntaryhmien, työmarkkinajärjestöjen ja muiden keskeisten toimijoiden edustajat pyöreän pöydän keskusteluun etsimään ratkaisuja seksuaaliseen häirintään työpaikoilla.
Ministerien mukaan seksuaalinen häirintä ei lopu lakia muuttamalla, vaan työpaikoilla tarvitaan varhaista puuttumista ja uudenlaisia työ- ja toimintatapoja.
– Lopulta tämä palaa sydämen sivistyksen teemoihin, joita ei voi kirjoittaa lakiin sanasta sanaan, Saarikko korostaa.
Eri aloilla on kuitenkin erilaiset ongelmat ja ratkaisut.
– Sama hattu ei sovi kaikille, Lindtröm sanoo.
– Muutamassa puheenvuorossa tuli keskustelun aikana esille, että jos seksuaalisesta häirinnästä tulee joku ohjeistus keskusjärjestöstä, se hukkuu sinne massaan. Tämä pitää oikeasti viedä sinne työpaikoille käytännön tekoihin, hän korosti.
Ministerit korostivat pyöreän pöydän keskustelun jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan, että seksuaalinen häirintä ei rajoitu vain työntekijöiden väliseen kanssakäymiseen.
Heidän mukaansa keskustelussa nousi esille myös asiakkaiden harjoittama häirintä esimerkiksi hoitohenkilökuntaa kohtaan.
Työelämässä tapahtuvaa seksuaalista häirintää kitketään ministerien mukaan jatkossa osana jo käynnissä olevia hankkeita, kuten työelämä 2020-hankkeen parissa, jossa tavoitteena on tehdä Suomen työelämästä maailman parasta.
Lisäksi seksuaalinen häirintä otetaan Saarikon mukaan painopisteeksi hallituksen tasa-arvosuunnitelman puolivälitarkastelussa ensi keväänä.
Lindströmin mielestä seksuaalinen häirintä tunnetaan liian huonosti työelämässä.
– Häirintä pitää nostaa tasa-arvosuunnitelmissa uudelle tasolle, hän sanoo.