Ministeri Tuppurainen Ylellä: Omistajapoliittinen periaatepäätös tulossa maaliskuussa

Laki koskee myös Veikkausta, toteaa ministeri – odottaa yhä yhtiön johdon selvitystä
Omistajaohjaus

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan uuden hallituksen omistajapoliittinen periaatepäätös tullaan antamaan maaliskuun alussa.

Tuppurainen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Tuppuraisen mukaan pitkään odotettu periaatepäätös viivästyy, koska helmikuussa on koolla EU-maiden rahoituskehystä käsittelevä ylimääräinen huippukokous, joka vie paljon sekä eurooppaministerin että pääministeri Sanna Marinin (sd.) aikaa.

Päätöstä ehdittiin valmistella pitkälle jo edellisen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) aikana, mutta se jäi hallitusvaihdoksen takia antamatta.

– Olen halunnut ottaa omistajaohjauspolitiikan ja sitä koskevan periaatepäätöksen omiin nimiin, Tuppurainen perusteli.

Ennen käsittelyä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa Tuppurainen haluaa viedä periaatepäätöksen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien keskusteluun.

– Linjanmuutoksia en tee, mutta haluan huolehtia, että näille päätöksille löytyy myös parlamentaarista selkänojaa.

Omistajaohjauspolitiikassa pitää Tuppuraisen mukaan olla pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta. Omistuksia täytyy hoitaa hyvin, jotta kansallisvarallisuuden arvo säilyy ja niistä saatavia tuottoja voidaan käyttää tärkeiden hyvinvointivaltion palvelujen rahoittamiseen.

Tämän vuoden talousarvioon on kirjattu tavoite, että valtion omistuksista saadaan kahden miljardin euron tuotot, muun muassa hallituksen tulevaisuusinvestoinneiksi määrittelemiä hankkeita varten.

Tuppurainen kommentoi myös tilannetta Veikkauksessa, joka on ollut esillä, koska yhtiö jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien eurojen arvoisen sopimuksen. Tuppurainen kertoi jo asian tultua esille aikovansa pyytää asiasta selvityksen.

– Kyllä laki koskettaa kaikkia, myös Veikkausta. Olen pyytänyt yhtiön johdolta selvitystä. Sellaista en ole toistaiseksi saanut, mutta odotan saavani sen pian. Sen jälkeen teen johtopäätöksiä jatkosta, Tuppurainen sanoi.

Hän lupasi myös valvoa tiukasti, että Veikkauksen vastuullisuuteen liittyvät päätökset toteutetaan.