Ministeri Kurvinen Ylellä: Yhteiskunta ei voi olla salaliittoteorioita lukevien foliohattujen panttivanki

Koronarajoitukset

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan Suomessa tulisi aloittaa vakava keskustelu siitä, milloin koronarajoitukset voidaan poistaa kokonaan.

Ylen aamussa vieraillut Kurvinen korosti, että yhteiskunta ei voi olla suljettuna siksi, että jotkut eivät halua koronarokotetta ottaa.

– Jossakin kohti tulemme siihen pisteeseen, että rokotteita on niin paljon tarjolla, että jokainen halukas voi koronarokotteen ottaa ja meidän pitää saada yhteiskunta käyntiin.

Kurvisen mukaan yhteiskunta ei voi olla ”pienen, äänekkään vähemmistön panttivankina”.

– Jos meillä on osa näitä salaliittoteorioita lukevia foliohattuja, jotka eivät ota rokotteita – emme voi heidän takiaan kuukaudesta toiseen pitää ravintoloissa valomerkkiä aikaisin, loputtomiin pitää aikuisten joukkueurheilua tauolla tai loputtomiin rajoittaa kulttuuritapahtumia.

– Jossain kohtaa tullaan siihen pisteeseen, jossa kaikki rajoitukset poistetaan. Kun jokainen voi ottaa rokotteen, jossain kohti tulee se oma vastuu, jos ei viitsi itsestään huolehtia. Ei voi olla niin, että tämmöisen pienen porukan takia me muut kärsimme, ministeri korosti.

Kurvinen sanoi olevansa tyytyväinen pääministeri Sanna Marinin (sd.) ulostuloihin siitä, että yleisötapahtumien sääntöjä täytyy voida jo joustavoittaa turvavälivaatimusten osalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö otti torstaina aluehallintovirastoille (avi) lähettämässään koronarajoitusten ohjauskirjeessä huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön näkemykset asiassa, Kurvinen totesi.

Ohjauskirjeen mukaan kaikkiin yleisötapahtumiin ei voi soveltaa tiukkaa kahden metrin turvavälivaatimusta tai vaatia yleisön jakamista 25 hengen lohkoihin.

– Katsotaan nyt sitten, millaisia päätöksiä avit tekevät, Kurvinen sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tosin jo ilmoitti, että se ei aio tehdä nyt uusia päätöksiä. Kansallisoopperan kauden aloittamiselle avi antoi kuitenkin luvan sen jälkeen, kun tiloihin tehtiin ennakkotarkastus torstaina.

Kurvinen uskoo monen ihmettelevän, mikä on hallituksen rooli ja aluehallintovirastojen rooli koronarajoituksissa.

Hän muistuttaa, että tartuntatautilaissa on tietyt pykälät turvavälistä, ja lain muuttamiseen tarvitaan eduskuntaa. Laki täytyy Kurvisen mukaan tältä osin avata, mutta hän toivoo ohjauskirjeen nopeuttavan rajoitusten löysentämistä.

– Toivottavasti aluehallintovirastot nyt pian niitä päätöksiä tekevät.

Kurvisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on oikea osoite vastaamaan siihen, miksi ohjauskirje lähti vasta torstaina.

– Olemme itse oma kantamme aikaisemmin opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoneet.

Kurvinen vetoaa siihen, että mitä nopeammin viranomaiset toimivat, sen parempi.

– Vaikkapa oopperaa tai näytelmää teatteriin ei polkaista pystyyn viikossa tai muutamassa päivässä, vaan se vaatii kuukausien työn, harjoittelun. Nyt on sellainen tilanne, että jokainen päivä lisää peruutuksia. Se on aivan selvä asia, että tapahtumanjärjestäjät ja kulttuurilaitokset eivät voi ottaa riskejä, että tulee kovia rajoituksia ja taloudellisia tappioita, Kurvinen sanoo.

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Tietääkö Kurvinen, keitä nämä foliohatut etupäässä ovat? Konservatiivisia herännäiskristittyjä, joita saattaa löytyä juuri kepun riveistä ja ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta.

 • Lukija75

  Voiko yhteiskunta olla ideologiateorioita lukevan puolueisiin kuuluvan jäsenkirja-porukan panttivanki? Puolueisiin Suomessa kuuluu vain n. 4,5% suomalaisista (250 000), ja puolueisiin kuulumattomia on n. 95,5% (5 250 000) väestöstä. Saako puolueisiin kuulumaton valtaisa enemmistö riittävästi tahtoaan esille tällaisessa vapaaksi demokratiaksi nimitetyssä yhteiskunnassa?

  Kurvisen mukaan yhteiskunta ei voi olla ”pienen, äänekkään vähemmistön panttivankina”.

  Montako prosenttia suomalaisista kuuluu tähän pieneen äänekkääseen vähemmistöön? Onko heitä enemmän vai vähemmän, kuin puolueisiin kuuluvia yhteensä? Ja kumpiko vähemmistö on koronan lisäksi enemmän äänessä ihan mistä tahansa muustakin asiasta?

  Onneksi yhteiskuntamme ei ole pienen ja äänekkään vähemmistön panttivankina, eihän?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen