Mikko Pesälä korostaa naisten asemaa maanpuolustuksessa

Maanpuolustus

Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä korostaa naisten asemaa yhteiskunnan toimivuuden ja maanpuolustuksen kannalta.

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteisessä liittokokoustapahtumassa Porissa puhunut Pesälä muistutti naisten tärkeästä roolista Suomen itsenäisyyden turvaamisessa.

– Laskelmien mukaan Lottajärjestö ja naisten muu toiminta kotirintamalla vapautti kolme divisioonaa miehiä rintamalle puolustamaan yhteistä isänmaatamme ase kädessä, Pesälä sanoi.

Eduskunnan entisen varapuhemiehen ja Euroopan Parlamentin jäsenen mukaan naisten merkitys yhteiskuntamme toimivuudelle ja puolustuksellemme on nykyään vieläkin suurempi.

– Elämme yhteiskunnassa, joka on paljon aiempaa enemmän riippuvainen yhteiskunnan yleisen infrastruktuurin, tietoliikenteen ja internetin toimivuudesta. Nämä kaikki on kyettävä pitämään toiminnassa myös kriisitilanteessa kun yli 200 000 nuorta miestä ja naista on astunut palvelukseen valmiuden kohottamisen myötä ja ovat siten poissa siviilitehtävistään.

Pesälä kehotti Porissa yhteistapahtumaa viettäneitä Reserviläisliittoa ja Maanpuolustusnaisten liittoa tehostamaan yhteistyötä naisten maanpuolustusvalmiuksien ja -tietoisuuden parantamiseksi.

Kolmipäiväisen kokous- ja juhlaviikonlopun päätössanat piti Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola, joka kannusti reserviläisiä osallistumaan yleisestä asevelvollisuudesta käytävään kansalaiskeskusteluun.

– Alleviivaan jälleen kerran sitä, että on meidän tehtävämme ja velvollisuutemme osallistua tähän keskusteluun. Meidän pitää herkeämättä muistuttaa suomalaisia siitä, että yleinen asevelvollisuus on tutkimusten mukaan edullisin ja tehokkain tapa järjestää Suomen puolustus. Ja, että itsenäinen puolustuksemme rakentuu viime kädessä yleisen asevelvollisuuden varaan.

Puheenjohtaja Savola muistutti, että Ruotsissa yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on ajanut puolustuksen kriisiin. Lisäksi se on heikentänyt ruotsalaisten uskoa omaan puolustukseen.

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteiseen syyskokoustapahtumaan osallistui useita satoja reserviläistä ja maanpuolustusnaista eri puolilta Suomea. Yhteistapahtuma oli liittojen ensimmäinen.