Mikko Kärnä ei eronnut kirkosta: "Uskon kirkon turvapaikkaohjeistuksen muuttuvan"

Kirkko

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ei ole toteuttanut uhkaustaan erota kirkosta protestina kirkon ohjeistukselle koskien turvapaikanhakijoiden kohtelua.

– Kuulun edelleen kirkkoon ja uskon, että kirkko pystyy muuttamaan ohjeistustaan Suomen lakien mukaiseksi, tiivistää Kärnä kuukauden takaisen mediaepisodin antia.

Kärnä otti maaliskuussa näkyvästi kantaa niin Suomenmaassa kuin sosiaalisessakin mediassa arkkipiispa Kari Mäkisen haaastattelulausuntoon MTV:ssä.

Mäkisen mukaan kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen, eikä voi käännyttää oveltaan ihmisiä, jotka etsivät turvaa.

– Kirkon jäsenenä en voi hyväksyä, että kirkko ei kunnioita suomalaisten viranomaisten ratkaisuja, kommentoi Kärnä tuolloin Mäkisen puheita ja sanoo olevansa maallisen ja hengellisen esivallan ”marssijärjestyksestä” edelleen samaa mieltä.

– Kirkko ja kirkon edustajat eivät voi julkisesti asettua lain yläpuolelle, hän muistuttaa.

Lappilainen ensimmäisen kauden kansanedustaja kertoo saaneensa ulostulonsa jälkeen paljon palautetta ja käyneensä aiheen tiimoilta vilkasta keskustelua.

– Koen, että kannanottoni oli tarpeellinen. Yhteydenottoja tuli ihan yllättäviltäkin tahoilta, Kärnä toteaa.

– Hedelmällisimmän keskustelun kävin Kuopion piispan Jari Jolkkosen kanssa. Silläkin perusteella uskon, että kirkko pystyy muuttamaan ohjeitaan ja noudattamaan lakia.

Kärnän mielestä on turha odottaa, että ongelma ratkeaisi itsestään turvapaikanhakijoiden määrän lähdettyä laskuun.

– Pitää muistaa, että meillä on edelleen tuhansia turvapaikanhakijoita odottamassa lopullista päätöstä. Asia pysyy ajankohtaisena vielä pitkään.