Mikko Alatalo: laatikko laatuviiniä pitäisi voida tilata ilman byrokratiaa
Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo pitää nykyisenlaista alkoholin etämyyntiä hankala ja byrokraattisena. Hän ihmettelee Sosiaali- ja terveysministeriön etämyynnin kieltävää linjausta, koska perustuslakivaliokunta on aiemmin tänä vuonna todennut, että etämyynti on laillisesti sallittua.
Alatalo on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi.
– Sosiaali- ja terveysministeriö tulkitsee alkoholin etämyyntikieltoa tavalla, joka lisää byrokratiaa, eikä vähennä sitä, vaikka hallituksen tavoitteena on karsia sääntelyä, Alatalo toteaa kysymyksessään.
Viinan matkustajatuonti, erityisesti Virosta, on Alatalon mielestä paljon merkittävämpi kansanterveydellinen ja taloudellinen ongelma kuin vaikka viinipullon tilaaminen suoraan tuottajalta Ranskasta tai Italiasta.
Hänen mielestään STM ei ole esittänyt päätöksensä tueksi kansanterveydellisiä tulkintoja lainkaan, vaikka ne olisivat ainoita hyväksyttäviä perusteita, koska Suomessa on myös alkoholin ongelmakäyttöä.
– Kun arvokasta viiniä tilataan, vaikka laatikollinen joltakin eurooppalaiselta tilalta, niin tuskinpa sitä tilataan siksi, että halutaan vain humaltua rankasti. Ulkomaisesta verkkokaupasta alkoholin ostaminen ei ole erityisen nopeaa eikä halpaa, koska mukaan pitää laskea toimitus.
Mikäli Suomi kieltäisi kokonaan alkoholin etämyynnin osana uutta alkoholilakia, Suomi olisi EU:n ainoa maa, jossa ei voida etänä tilata viinejä ulkomailta, ellei itse järjestä viinin kuljetusta ja asioi tullikamarin kanssa.
– Nykyinen etämyynnin estävä toimintalinja on hidas ja terveen järjen vastainen. Ostajan on nykyisin sovittava tilaus suoraan viinitilalta, järjestettävä itse kuljetus ja maksettava verot eli asioitava ainakin kolmen eri toimijan kanssa tilatessaan ulkomailta viiniä.
Järkevässä verkkokaupassa myyjä hoitaisi myynnin, kuljetuksen ja verojen maksun. Etämyynnin tavoitteena on EU:ssa järjestää valvotusti ja verot maksaen valmisteveron alaisten tavaroiden kauppa jäsenvaltiosta toiseen. Sillä estetään verojen kierto ja varmistettaisiin verotulot myös Suomeen.
– Ruotsissa asia on ohjeistettu selkeästi ja Ruotsi saa verotulot itselleen. Siellä etämyynti on ollut mahdollista jo 10 vuotta, Alatalo muistuttaa.
– Ei pidä unohtaa, että etämyynti ei ole vähittäiskauppaa Suomessa. Hallinta- ja omistusoikeus tavaroihin siirtyy ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella. Suomessa on vähittäismyyntimonopoli, ei maahantuonti- tai etämyyntimonopoli.