Miedon sadasosahäviö ei unohdu – tämä toinen millimetritappio riipaisi aikanaan lähes yhtä pahasti

Olympialaiset

Hiihtäjä Juha Miedon sadasosatappio Thomas Wassbergille Lake Placidin olympialaisten 15 kilometrin hiihdossa jäi ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaan.

Se tapaus ei unohdu edes vuosikymmenten jälkeen, mutta entistä harvempi muistaa Kurikan jättiläisen joutuneen sadasosien uhriksi jo lähes päivälleen 50 vuotta sitten.

Kyse oli Sapporon olympialaisten 15 kilometrin hiihdosta, missä Mieto tavoitteli uransa ensimmäistä olympiamitalia.

Tiukassa taistelussa pronssista suomalainen joutui tunnustamaan Norjan Ivar Formon paremmakseen vaivaisten kuuden sadasosasekunnin erolla.

Kisan voittanut Ruotsin Sven-Åke Lundbäck oli ylivoimainen, mutta Mieto jäi hopealle yltäneestä Venäjän Fjodor Simashovistakin vain vajaan kahden sekunnin päähän.

Miedon tappion myötä suomalaiset mieshiihtäjät jäivät Sapporossa pitkästä aikaa kokonaan ilman olympiamitalia.

Sapporon ja Lake Placidin katkeria tappioita yhdistää sadasosien lisäksi myös Miedon kommentit kilpailujen jälkeen.

Kummallakaan kerralla eteläpohjalainen ei sortunut turhiin selittelyihin, vaan myönsi rehdisti vastustajan olleen niukasti parempi.

Yleisradion Paavo Noposen haastattelussa Sapporossa Mieto totesi toki tappion ottaneen ”pannuun aika kovastikin”.

– Mutta mitään haavereita ei sattunut. Suksi ja huolto pelasivat erinomaisesti. Tein sellaisen hiihdon kuin mihin pystyn. Mitään selittämistä ei ole siihen, että mitalia ei tänään tullut.

Samassa haastattelussa luotiin katseita jo ensimmäisissä olympialaisissaan kilpailleen, tuolloin 22-vuotiaan hiihtäjän tulevaisuuteen.

– En varmasti lähde nuupalla nenin täältä kotiin. Seuraaviin kisoihin lähdetään kynnet entistä enemmän hiottuina, jos terveenä pysytään, lupasi Mieto.

Selostajalegenda Noponen puolestaan uskoi onnen hymyilevän jatkossa myös suomalaisen suuntaan.

– Yhtä hyvin se olisi tänäänkin voinut kääntyä toisinpäin. Pari sekuntia ajasta pois, niin täälläkin tanssittaisiin hopeatanssia, hän muistutti kilpailun kovuuden kovuudesta.